Hlavní obsah

Spojené království má novou nejvyšší horu. V Británii ale neleží

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to poněkud paradoxně: Spojené království má novou nejvyšší horu, která ale neleží na území Velké Británie ani Severního Irska. Nachází se totiž v zámoří, konkrétně na Britském antarktickém území, které je pod přímou správou britského ministerstva zahraničí. Hora Mount Hope měří 3239 metrů, čímž značně převyšuje nejvyšší horu Velké Británie, kterou je Ben Nevis.

Foto: Profimedia.cz

Hory v Antarktidě. Ilustrační foto

Článek

Mount Hope se nachází přímo na kontinentální Antarktidě, konkrétně na území známém coby Grahamova země. V ní se nacházel i dosavadní držitel rekordu, hora Mount Jackson, nižší o pouhých 55 metrů. Nová satelitní měření situaci změnila. „Je to vzrušující objev, který přepisuje naše dosavadní poznatky na Britském antarktickém území,“ uvedl pro Daily Mail vedoucí geografického výzkumu Adrian Fox.

„Moderní satelitní data ukazují, jak moc nepřesné byly předešlé výzkumy v některých částech území,“ dodal Fox. Kromě toho ale výzkumná společnost British Antarctic Survey se sídlem v Cambridgi objevila i několik dalších hor, které dosud satelity neodhalily. Podle Foxe jsou satelity v současnosti jediným zdrojem dat, jelikož je v Antarktidě obtížné získávat informace například pořizováním leteckých snímků.

Podle náměstka britského ministra zahraničí Alana Duncana je staronový objev Mount Hope skvělým příkladem toho, jak jde britská věda dopředu, co se mapování týče. „Umožní nám to lépe pochopit toto fascinující území,“ řekl Duncan v narážce na Antarktidu a Grahamovu zemi.

Rovněž třetí nejvyšší hora Spojeného království leží mimo hlavní ostrovy. Tentokrát se ale nenachází v Antarktidě, ale na souostroví zvaném Jižní Georgie a Jižní Sandwichovy ostrovy, tedy severně od Antarktického poloostrova a východně od Falkland.

Nejvyšší hory Spojeného království
Nejvyšší: Mt Hope, Antarktida (3239 m)
Druhá nejvyšší: Mt Jackson, Antarktida (3184 m)
Nejvyšší mimo Antarktidu: Mt Paget, Jižní Georgie (2935 m)
Nejvyšší ve Velké Británii: Ben Nevis, Skotsko (1345 m)
Nejvyšší v Anglii: Scafell Pike, Lake District (978 m)
Zdroj: Daily Mail

Reklama

Výběr článků

Načítám