Hlavní obsah

Švýcarská víska potřebuje mladé lidi. Novým obyvatelům zaplatí půl miliónu korun

Novinky, mšv

Vylidňování vesnic a přesun obyvatel do měst je tak trochu fenomén dnešní doby. Své o tom ví odlehlá švýcarská víska Albinen, v níž žije 240 obyvatel. V naději, že přitáhne nějaké lidi, rozhodl se úřad každému novému příchozímu nabídnout v základu 25 000 franků, což je přes půl miliónu korun. Podmínkou je, že by se mělo jednat o mladé lidi pod 45 let.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice leží v kantonu Valais.

Článek

S úbytkem obyvatelstva se vesnička Albinen v jihozápadním kantonu Valais potýká už delší dobu, píše Independent. Nedávný odchod tří rodin, a tudíž úbytek žáků, způsobil uzavření zdejší školy. Úřad se proto rozhodl přilákat potenciální nové, mladé obyvatele lákavou nabídkou.

Podmínkou je i desetiletý pobyt

Kdokoli, kdo se v Albinenu rozhodne koupit nebo postavit dům, dostane zmíněných 25 000 švýcarských franků. Částka se počítá na jednoho dospělého. Za každé dítě je to poté 10 000 franků a za čtyřčlennou rodinu dokonce 70 000 franků, což je přes 1,5 miliónu korun.

Podmínkou ale je, že příchozí rezidenti musejí být ve věku po 45 a musejí ve vesnici setrvat nejméně 10 let. Vybudovaný či koupený dům pak musí stát nejméně 200 000 franků (4,3 miliónu korun) a rodina v něm musí mít trvalé bydliště. Podle úřadu tento krok pomůže nakopnout také ekonomiku.

K něčemu podobnému se nedávno uchýlila italská vesnice Candela, nacházející se v Apulii. Jelikož jsou na tom ale Švýcarsko a Itálie z finančního hlediska poněkud odlišně, částka za nastěhování do Candely byla podstatně nižší, a to zhruba 51 000 korun. [celá zpráva]

Albinen ale rozhodně není jedinou švýcarskou vesnicí, které hrozí vylidnění. Snad ještě smutnější osud postihl vesničku Corippo v kantonu Ticino. V té nyní žije 13 obyvatel. Aby zcela nezmizela, změní se na velký hotelový komplex, který ji má zachránit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám