Hlavní obsah

Opuštěné belgické sanatorium budí hrůzu. Hororové prostředí ale láká průzkumníky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé opuštěné budovy by mohly rázem posloužit jako natáčecí lokace pro horory. Spíše než filmaře ale lákají průzkumníky a fotografy. Jako například rozlehlé sanatorium u belgického Lutychu, které je poměrně děsivé už jen při pohledu na snímky. Zachovalé interiéry zejí prázdnotou, někde se ale dochovalo i vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Sanatorium vzniklo v roce 1900.

Článek

Do sanatoria se vypravila trojice německých průzkumníků. Kromě toho, že z místa pořídili záznam a snímky, v něm jednu noc i přespali. Pro strach měli ale nejspíš uděláno, britskému serveru Mirror totiž vypověděli, že z chodeb slyšeli podivné zvuky. O tom, že by z léčebny bylo skvělé místo pro natáčení hororů, svědčí třeba i nápis „Pomoc“ na okně dětského oddělení.

Nehledě na to se průzkumníci rozhodli prozkoumat každou píď sanatoria. Vyšplhali až na střechu, odkud se jim naskytl výhled na okolní zalesněnou krajinu, umocňující izolaci celého místa. „Sanatorium du Basil je jedno z nejúchvatnějších míst, která známe. Zvenčí vypadá skoro jako palác,“ uvedl jeden z průzkumníků Marco Gasparic. Léčebna se totiž rozkládá na 560 000 metrech čtverečních.

Foto: Profimedia.cz

Hororovou atmosféru dokresluje třeba i nápis s prosbou o pomoc.

„To místo v nás vzbuzovalo téměř takovou postapokalyptickou atmosféru. Pohled ze střechy, ale i fakt, že jsme v něm strávili noc, v nás zanechaly velmi silný dojem,“ dodal Gasparic. „Na každém místě vždy naleznete něco nového, opuštěné budovy se totiž neustále mění. V jedné místnosti najdete předměty, které tam leží už desítky let, a v jiné nějaké graffiti, které je tam teprve od včera,“ vypráví.

Foto: Profimedia.cz

Budova je i zevnitř poměrně dost zachovalá.

Sanatorium du Basil vzniklo v roce 1900 a jeho vybudování stálo kolem 1,3 miliónu franků, uvádí Mirror. Ačkoli je už dlouho opuštěné, budova je stále v dobrém stavu, jen někde jsou vysklená okna či zdemolovaný nábytek. Možná právě určitá zachovalost dodává léčebně na té pravé tajemné a děsivé atmosféře.

Reklama

Výběr článků

Načítám