Hlavní obsah

Do lesa s mobilem. Houbařili jsme s novou aplikací

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český národ miluje kromě piva i houby. Houbaři si pomocí internetu sdílejí tipy na nejúrodnější místa nebo nejlepší recepty na smaženici. Houbaři se ale konečně dočkali vlastní aplikace. Amatérští houbaři zabývající se spíše IT než přírodou vyvinuli aplikaci Na houby, která přímo v lese určí, jakou houbu jste zrovna našli. A to pomocí funkce optického rozpoznávání druhů.

Do lesa s mobilem. Vyzkoušeli jsme houbařit s novou Aplikací na houbyVideo: Novinky

 
Článek

„Proč jsme to udělali? Důvod byl jednoduchý, protože jsme loni na podzim koukali, jestli nějaké aplikace jsou na houby a zdálo se nám, že žádná není jako úplně dostatečně ucelená. Tak jsme si řekli, že to zvládneme sami. Trvalo nám to zhruba devět měsíců a teď máme první verzi, to je takový pilot a doufáme, že ji budeme dále vylepšovat,“ vysvětlil Novinkám jeden z autorů aplikace Vojtěch Kučera.

Dodal, že verze je zatím experimentální, proto by se na ni neměli houbaři na sto procent spoléhat.

Tisíce hub

Vzhledem k tomu, že hub jsou tisíce druhů a v atlasu jich je 210, nelze po aplikaci chtít, aby rozpoznala všechny houby na světě. „S mykologem Martinem Křížem jsme vybrali vzorek hub, které jsou nejčastěji v lesích,“ řekl další s vývojářů Vít Čurda a dodal, že aplikaci lze stáhnout pouze pro Android a je zdarma. Nadšenci ale samozřejmě mají možnost vývojáře finančně ocenit a tím je motivovat k dalšímu zlepšení.

Foto: Novinky

Pokud si nejste jistí, co je to za houbu, pomůže vám aplikace.

Specialitou je právě sofistikovaný klíč k určování druhu houby podle viditelných znaků, tedy experimentální funkce pro optické rozpoznávání hub. Když na úlovek v lese zamíříte fotoaparátem v mobilu, aplikace pomocí neuronové sítě hádá, o jaký druh houby by mohlo jít.

Výhodou je, že rozpoznávání běží i v offline režimu, takže se dá aplikace použít i v hlubokých lesích, kde pokrytí internetem často neexistuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám