Hlavní obsah

Fotograf oživuje skrze snímky zašlou slávu opuštěných kostelů

Novinky, mšv

Boží dům je název jedné z fotografických sérií Brita Jamese Kerwina. Ten cestoval napříč Evropou a vyhledával opuštěné kostely. Poničeným svatostánkům v Anglii, Francii, Portugalsku, Polsku a dalších zemích navrací díky svým snímkům alespoň částečně jejich zašlou slávu a majestátnost.

Foto: Profimedia.cz

Mezi opuštěnými kostely se nacházejí skutečné klenoty.

Článek

Kostely podle Kerwina zůstávají často opuštěné kvůli tomu, že lidé ztrácejí zájem o náboženství a klesá počet věřících. Svatostánky se postupně uzavírají a jejich život pomyslně končí, uvádí magazín Designboom, který se zabývá architekturou.

Dodává, že například ve Walesu chodí na nedělní mši zhruba jedno procento populace a Britové obecně ztrácejí zájem o víru téměř nejrychleji na světě.

Foto: Profimedia.cz

Některé svatostánky jsou stále v dobrém stavu.

Foto: Profimedia.cz

Jiné kostely naopak chátrají.

Snímky Kerwin pořizoval v průběhu roku 2016 a na začátku roku letošního. Chtěl zachytit osamělou atmosféru a pustotu daných míst.

Některé kostely, které fotografoval, byly sice uzavřené, ale minimálně se o ně někdo stará a renovuje je, ačkoli se nepředpokládá, že by začaly sloužit svému původnímu účelu nebo našly zcela nový.

Foto: Profimedia.cz

Důvodem uzavření kostelů často bývá, že lidé ztrácejí zájem o víru.

Fotografická série je i díky tomu pestrá, na snímcích lze spatřit zcela zdevastované kostely, které mají rozbořené zdi a už si je podmanila příroda, ale také svatostánky, které jsou naopak stále v dobrém stavu.

Snímky jsou rovněž důkazem, že ne všechny historické klenoty se mohou těšit zájmu turistů a návštěvníků, ač by za pozornost rozhodně stály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám