Hlavní obsah

Kanadský ostrov Newfoundland je zásadním místem v historii lidské migrace

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při východním pobřeží Kanady leží ostrov Newfoundland. Jeho název lze při rozložení slov přeložit jako nová nalezená země. Právě zde se našly důkazy o prvním evropském osídlení Ameriky, které se odehrálo o několik století dříve, než na břehy Nového světa dorazil Kryštof Kolumbus v domnění, že jde o Indii. Prvními krátkodobými osadníky byli dobyvační Vikingové a rekonstrukce jejich vesničky je dnes velmi populární turistickou atrakcí.

Foto: Profimedia.cz

V místě první evropské osady v Americe vyrostla nová po vzoru té původní.

Článek

Rozlehlý ostrov Newfoundland, náležící ke stejnojmenné kanadské provincii Newfoundland a Labrador, připomene sever Evropy i svým charakterem. Z moře vystupují ostrá skaliska jako ve Skandinávii, Norskem je inspirovaná i architektura některých domků u pobřeží. Dále od moře se táhnou vřesoviště podobná těm skotským.

Foto: Profimedia.cz

Některé budovy architektonicky připomenou norské rybářské domky.

S Evropou má ale Newfoundland společného především to, že právě zde, na nejsevernějším cípu ostrova, stanuli kolem roku 1000 první osadníci ze starého kontinentu.

V oblasti zvané L’Anse aux Meadows našli v 60. letech minulého století manželé Helge a Anne Ingstadovi pozůstatky vikingského osídlení, jež jsou jediným jednoznačně doložitelným důkazem o Vikinzích v Americe. Jedná se bezesporu o zásadní milník v historii lidské migrace, píše server BBC.

Vyhnali je domorodci

Skoro 500 let předtím, než Ameriku objevil Kryštof Kolumbus, doplula na břehy Nového světa posádka vikingského langskipu, menšího příbuzného drakarů. Pod vedením Leifa Eriksona připlulo z Islandu zhruba 90 mužů a žen.

Na pevninu narazili mořeplavci již o něco jižněji, ale kvůli obratu větru nakonec zakotvili až v místech dnešní lokality L’Anse aux Meadows, což se volně překládá jako Zátoka medúz.

Foto: Profimedia.cz

Důkaz vikingského osídlení Ameriky byl objeven v minulém století.

Pro lidi, kteří zrovna přeplachtili nelítostné vody Atlantiku, představoval tento kus země ráj, uvádí BBC. Okolní lesy skýtaly mnoho zvěře a řeky byly bohaté na ryby. Osada, kterou Vikingové založili, má být částí bájného Vinlandu, země na území Ameriky, kterou objevil právě Leif Erikson. Na tom, že se jedná právě o L’Anse aux Meadows se dnes povětšinou shodují i odborníci.

Samotná osada byla obývaná zhruba dekádu. Vikingové se dostali do křížku s původními obyvateli ostrova, kteří je z ní nakonec vyhnali. Když byly pozůstatky osady před zhruba 60 lety objeveny, jednalo se o vskutku významný nález. Původní domněnkou totiž bylo, že se jedná o zbytky vesnice domorodců.

Foto: Profimedia.cz

Drsná, leč okouzlující. Taková je krajina ostrova Newfoundland.

V L’Anse aux Meadows nakonec vyrostla nová vesnice, vybudovaná po vzoru původního osídlení. Lokalita je od roku 1978 zapsaná na seznamu UNESCO a stala se populární turistickou atrakcí.

Návštěvníci se zde mohou na chvíli přenést do dob mořeplavce Leifa Eriksona. Průvodci a herci jsou oblečeni v dobových kostýmech a předvádějí tradiční život Vikingů, včetně dávných řemesel. Zatímco venku kvílí vítr, uvnitř stavení je klid. V jednom takovém mělo přijít na svět vůbec první evropské dítě narozené v Americe.

Nedaleké dunící moře a vlny pleskající o břeh vybízejí k zahledění se do dálky. Vane odtamtud vítr s pachutí soli. Nelze se při tom ubránit pomyšlení, kolik úskalí museli Vikingové na svojí cestě z Evropy ve vodách Atlantiku zakusit a kam asi jejich cesta pokračovala z Newfoundlandu dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám