Hlavní obsah

Jezerní oblast, která okouzluje romantickými scenériemi, je na seznamu UNESCO

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezerní oblast (Lake District) je největším národním parkem Anglie. Není to však rozloha, čím tato lokalita okouzluje milióny návštěvníků. Jsou to romantické výhledy na rozsáhlé vodní plochy obklopené šťavnatě zelenými lesy a kopci. V neděli 9. července byl park připsán na seznam UNESCO, aby se mimo jiné dostal do většího povědomí zahraničních turistů. Zatím ho vyhledávali spíše ti domácí, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Anglický národní park Lake District se dostal na seznam UNESCOVideo: AP

 
Článek

Pitoreskní oblast leží zhruba 482 kilometrů od Londýna, nedaleko od skotských hranic a slavného Hadriánova valu. Dosud park navštěvovali především domácí, tedy britští turisté. Předseda lokální turistické kanceláře Cumbria Tourism ovšem doufá, že díky zařazení na seznam UNESCO se podaří přitáhnout i návštěvníky ze zahraničí. Je zde totiž skutečně na co koukat.

Foto: Mapy.cz

Lake District National Park

Za chladných a vlhkých rán stoupá od modravých jezer pára. Právě početné vodní plochy daly celé oblasti název, jezer se zde nachází zhruba 60 a jsou ledovcového původu. Jedno z nich, Windermere, které je tím největším v Anglii, bylo v minulosti navíc inspirací pro několik autorů.

V jeho blízkosti žil a tvořil například jeden z představitelů raného anglického romantismu William Wordsworth, jenž byl členem skupiny, která byla s přírodou Jezerní oblasti velmi úzce spojena.

Foto: Profimedia.cz

V celém národním parku se nachází zhruba 60 jezer.

Nedaleko odsud žila také autorka dětských knížek Beatrix Potterová, která se kromě psaní věnovala také boji za ochranu zdejší přírody.

Nejdeštivější místo Anglie

Kromě samotných jezer je krajina národního parku tvořena rozlehlými dubovými lesy, slatiništi i pastvinami, na kterých se chovají ovce. Tyčí se zde i nejvyšší hora Anglie Scafell Pike, vysoká 978 metrů.

Jedná se také o jedinou oblast této části Spojeného království, kde žijí ve volné přírodě veverky. Pro zoology je lokalita významná i tím, že v ní hnízdí mnoho druhů ptáků, včetně orla skalního či luňáka červeného.

Foto: Profimedia.cz

Na podzim je Jezerní oblast obzvlášť kouzelná.

Jakkoli je Jezerní oblast mezi turisty populární, ročně sem podle údajů Cumbria Tourism zavítá i kolem 18 miliónů lidí, slunečné počasí je zde spíše výjimkou. Jedná se o nejdeštivější oblast Anglie, s čímž by měli návštěvníci počítat.

Není radno podceňovat oblečení ani vhodnou obuv. Národní park ovšem potěší oči turistů snad za každého počasí. Obzvlášť romantickým kouzlem oplývá na podzim, když se okolní stromy halí do ohnivých barev, které se odrážejí na poklidných hladinách.

Park se dá navíc prozkoumávat mnoha způsoby, oblíbená je cyklistika i horolezectví, po samotných jezerech plují parníky. Jezerní oblast je také cílem labužníků, jelikož se v jejím okolí nachází množství biofarem či malých rodinných pivovarů.

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na další místa, která přibyla na seznam UNESCOVideo: Novinky/Reuters

Největší anglický národní park není jedinou oblastí, která byla v neděli připsána na seznam UNESCO. Dohromady je lokalit 21, píše agentura Reuters.

Jsou to například posvátný japonský ostrov Okinošima, kam je zakázán vstup ženám, starověké íránské město Jazd nebo subarktická farmářská oblast Kujataa v Grónsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám