Hlavní obsah

Když v emirátu nasněží, je z toho národní událost

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Rás al-Chajma)

Když se řeknou Spojené arabské emiráty, většině lidí se vybaví supermoderní Dubaj a někomu možná ještě Abú Dhabí. Ostatní emiráty stojí trochu stranou, mezi nimi i ten nejsevernější, Rás al-Chajma. Jeho situace se ale začíná rychle měnit, má totiž oproti ostatním několik specifik, mimo jiné i hory, v nichž čas od času sněží.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Čisté a klidné pláže jsou hlavní devízou emirátu Rás al-Chajma.

Článek

Ano, čtete správně. Ačkoli jsou Spojené arabské emiráty pouštní zemí, může tam i sněžit. Vyprahlou rovinu totiž právě v části emirátu Rás al-Chajma střídají hory, jejichž nejvyšším vrcholem je s výškou 1910 metrů nad mořem Džabal Bil Ajs nacházející se na hranicích s Ománem.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Původních staveb už v Rás al-Chajma moc není. Toto je jedna ze starých pevností, nalevo je pak vidět počátek horského masivu, v němž jednou za pár let dokonce sněží.

A právě to je místo, kde lze na sníh narazit. Není to ale žádná pravidelná záležitost. Naposledy tam sice napadlo zhruba 10 centimetrů bílé pokrývky letos v únoru, ale stalo se tak po osmileté přestávce. A předtím tam zaznamenali sníh v roce 2004.

Zasněžené vrcholy v Rás al-Chajma

Nelze se tak divit, že se z toho stává pomalu národní událost, kdy se na sníh osobně jezdí dívat lidé z celých Emirátů. Nejinak tomu bylo letos, kdy sociální sítě zaplavily snímky lidí zvědavě zkoumajících, co ten sníh vlastně je zač, případně rovnou řádících na kluzkém povrchu jako malé děti.

Kromě hor ale Rás al-Chajma disponuje, jak se ostatně od emirátu očekává, samozřejmě i dlouhými a čistými plážemi, které víc a víc objevují turisté. Lákadlem pro ně je větší klid, který tato oblast na rozdíl od rušnější Dubaje nabízí. Výstavba tu sice probíhá, ale není tak překotná jako v nejznámějším z emirátů. Místo četných mrakodrapů drasticky měnících panorama se objevují spíše hotely, což značí, že v emirátu se víc a víc zaměřují na turismus, který se tak stává klíčovým sektorem. Není to tak překvapující, v Rás al-Chajma se totiž netěží ropa, příjmy tak emirát musí hledat jinde.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Mrakodrapy v nejsevernějším emirátu sice jsou, ale oproti megalomanské Dubaji jich je poskrovnu.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Ve městech si při vytváření zeleně musejí pomoct nákladným umělým zavlažováním. Tarnanová dráha v aleji je určená na běhání, ale spatřit na ní ve 40stupňových vedrech nějakého běžce je stejnou vzácností, jako najít v poušti oázu.

V lákání návštěvníků ze zahraničí má Rás al-Chajma oproti ostatním emirátům kromě rozmanitější přírody výhodu především v nižší cenové hladině. Ta je tak příznivá, že se emirát stává jednou z nejdostupnějších exotických destinací i pro české turisty.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Hlavní nákupní třída v emirátu Rás al-Chajma. V posledních letech se tam sice otevřelo několik obchodních center západního střihu, místními jsou však stále hojně využívány tradiční malé obchůdky v ulicích.

„Zájem Čechů o emirát Rás al-Chajma v poslední době výrazně roste, meziročně o desítky procent. Lidé sem míří hlavně za plážovou dovolenou, protože emirát nabízí dlouhé písčité pláže s otevřeným mořem a také kvalitní hotely s all inclusive stravou,“ potvrdil pro Novinky Jan Bezděk z CK Fischer, že do emirátu míří stále větší počet českých turistů.

Poptávka z České republiky je už tak velká, že tam od pondělí 22. května dokonce začala z Prahy létat přímá linka. Sice se jedná zatím jen o jeden let týdně, ale v Rás al-Chajma berou podporu turismu očividně vážně, protože na malém mezinárodním letišti se u příležitosti prvního přistání této linky uspořádala slavnost, a každý, kdo v místním turismu něco znamená, byl přítomen. Nechyběl ani člen místní vládnoucí rodiny.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Sandboarding, tedy sjíždění písečných dun na prkně, je jednou z možností, jak si zpestřit výlet do pouště.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Doslova národním sportem se pak zdá být řádění s terénními auty v dunách.

Jedná se o lákavé zkrácení cesty, protože přesun z dubajského letiště, na nějž se při cestě do Rás al-Chajma doposud létalo, zabere hodinu a půl a při ne zrovna ideální situaci na dálnici se může protáhnout na víc jak dvě hodiny. A i když se to možná zdá nemožné, dálnice na této trase může být ucpaná klidně i v jednu hodinu ráno.

Cesta se sice dá ukrátit koukáním po ostatních vozidlech a zkoumáním, zda některý z vozů nemá prominentní registrační značku s nízkým číslem. V Emirátech totiž platí, že čím nižší číslo, tím prestižnější postavení. Značky se tam draží v aukcích, při nichž létají vzduchem i desítky miliónů. Ale ruku na srdce, po šestihodinovém letu člověk většinou myslí spíš na pláž, moře nebo bazén než na místní zbohatlíky a jejich zálibu v utrácení za statusové symboly.

Reklama

Výběr článků

Načítám