Hlavní obsah

Ve Žďáru nad Sázavou začala výstava turistických značek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé mohou lidé v Česku navštívit výstavu, která se věnuje fenoménu turistických značek. Expozice nazvaná Krajina značek se v pondělí pro veřejnost otevřela na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Zájemci si snímky, jejichž autorem je Francouz Stéphane Corbet, mohou prohlédnout do 18. června. Uvedla to Lucie Herberová ze žďárského Muzea nové generace.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nápad fotit turistické značky v krajině přišel po dlouhých hodinách procházek po značených trasách. Chci zachytit kouzlo turistických značek, které budou postupně zničeny přírodními událostmi, lidskými i zvířecími zásahy. Byla by škoda tato dočasná umělecká díla nezaznamenat," uvedl Corbet.

Svou tvorbu představuje na desítkách velkoformátových fotografií. Pro svou vášeň je prý autor, jenž v Česku pracuje jako ředitel Komerční pojišťovny, schopen čehokoli. Některé fotografie pořizoval i během bouřky. Jednu ze značek vyfotil u Pece pod Sněžkou a až doma v Praze zjistil, že je rozmazaná, a jel ji vyfotit znovu.

1500 značkařů

„Nejradši jsem, když na turistických trasách nepotkávám lidi. Někdy mám totiž pocit, že mě považují za blázna," řekl.

Výstava Krajina značek se podle Herberové koná se souhlasem Klubu českých turistů, který se značení pěších turistických tras věnuje od roku 1889. O více než milión značek na přibližně 42 000 kilometrech značených pěších turistických tras se stará okolo 1500 značkařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám