Hlavní obsah

Bangkok zakázal tradiční streetfood kvůli pořádku a čistotě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bangkoku dlouho platilo, že poznávat místní gastronomii je nejsnazší na ulici. Úřady se ovšem rozhodly, že typické streetfoodové stánky na hlavních dopravních tepnách zakážou, aby se uvolnilo více místa pro chodce, a také kvůli pořádku a čistotě. V některých částech města už začali stánkaři s vyklízením, napsal Business Insider.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavní město oblíbené asijské destinace bylo rájem všech milovníků jídla. Skrze populární a pro Bangkok typický streetfood mohli chutně a levně poznávat tamní gastronomii. Server CNN nedávno metropoli zvolil městem s nejlepší pouliční kuchyní na světě. Spousta stánků byla ovšem provozována nelegálně – a s tím se městské zastupitelstvo rozhodlo zatočit.

Úřady vydaly vyhlášku, která nařizuje všem stánkařům do konce roku vyklidit hlavní, rušnější ulice. Prodejci mají zmizet ze všech 50 městských obvodů. Hlavním důvodem je údajně navrácení ulic chodcům, ale také zajištění větší čistoty. Policie už začala dohlížet na stánkaře v centrální části města zvané Siam, zda skutečně svá místa vyklízejí.

Vyhláška podle serveru Business Insider pobouřila místní, kteří jsou často na levné pouliční kuchyni závislí, i turisty, kteří zase rádi objevují skrze streetfood autentické Thajsko.

Podle zastupitelstva jde ale o to, vyklidit rušné a frekventované ulice, prodejci s pojízdnými stánky budou moci město se svým streetfoodem brázdit dál. Podle Business Insideru tím ovšem i tak Bangkok ztrácí zásadní součást své unikátní kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám