Hlavní obsah

Ostravský Babylon ukazuje vodárenskou minulost

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela nová expozice, která mapuje historii vodárenství ve městě, je od pátku přístupná v Ostravě. Umístěna je v bývalé odkyselovací stanici zvané Babylon uprostřed areálu Úpravny vody v Ostravě-Nové Vsi patřící Ostravským vodárnám a kanalizacím (OVaK).

V Ostravě se otevřelo vodárenské muzeumVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Babylon, který je dnes kulturní památkou, byl postaven v roce 1935. Úkolem stanice bylo zajistit odkyselení vody. „V podstatě odstranit rozpuštěný oxid uhličitý z vody a dát Ostravě k dispozici další vodní zdroj,“ vysvětlil generální ředitel OVaK Petr Konečný. Dodal, že objekt ve tvaru věže sloužil svému účelu zhruba jen pět let. Pak byl z ekonomických důvodů ukončen.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nové vodárenské muzem se nachází v budově odkyselovací stanice Babylon.

Od té doby byla odkyselovací stanice nevyužitá. Před 10 lety začala vodárenská společnost uvažovat o jejím využití. „Přemýšleli jsme nad tím, jakým způsobem bychom ji zařadili mezi architektonické skvosty naší úpravny, a rozhodli jsme v ní zřídit expozici ostravského vodárenství,“ uvedl Konečný s tím, že firma tak chtěla vzdát hold a poděkování vodárenským předkům.

Investice do opravy věže a vybudování expozice přesáhly čtyři milióny korun. Podělily se o ně město a OVaK. Nová vodárenská expozice je rozmístěna ve všech čtyřech patrech Babylonu, do něhož projdou návštěvníci podzemní štolou z nedaleké strojovny z roku 1908. I ta je dnes chráněným objektem.

Zajímavé exponáty

„Návštěvníci zde najdou několik expozic. Jedna se týká samotné budovy Babylonu, další vývěvy ze zdroje Důlňák, historii vodovodu na území Ostravy od jeho počátku, úpravně vody Nová Ves a v posledním patře je expozice věnována všem malým zdrojům vody na území města, těm funkčním i těm, co už zanikly,“ popsal vedoucí provozu zdrojů a úpravy vod OVaK Libor Frydrych.

Foto: Pavel Karban, Právo

V muzeu najdou návštěvníci zajímavé exponáty.

Při prohlídce lidé narazí i na zajímavé exponáty, jako například elektromotorem poháněnou vývěvu na čerpací stanici Důlňák z roku 1923, která zajišťovala podtlak v násoskovém systému, jenž jímal vodu ze studní prameniště Les, či kus dřevěného přírodního potrubí z roku 1785.

Nalezeno bylo v roce 1980 a jeho úkolem bylo napájet kašnu na ostravském, dnešním Masarykově náměstí. „Považuji to za příklad toho, jak se historickým budovám dá vnuknout nový život poté, co přestaly sloužit svému původnímu účelu,“ zhodnotil Babylon při jeho otevření primátor Ostravy Tomáš Macura.

Protože se Babylon nachází uprostřed úpravny, která je strategickým místem pro zajištění dodávek pitné vody v Ostravě, nebude expozice běžně přístupná. Zájemci ji mohou navštívit dnes v rámci dne otevřených dveří, který OVaK uspořádal k letošnímu Světovému dne vody. Od dubna by měl být Babylon otevřen jeden nebo dva dny v měsíci, na jeho prohlídku se však musí zájemci nejprve zaregistrovat prostřednictvím internetových stránek www.ovak.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám