Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Přivítejte jaro nebo se vydejte do pravěku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek jara je spojen s tradicí topení či pálení Morany, která představuje symbol zimy. Na oslavu tohoto obyčeje můžete vyrazit na pražskou Malou Stranu nebo na Horní hrad v Karlovarském kraji. O tomto víkendu také spousta atrakcí zahajuje návštěvnickou sezónu. Vydejte se třeba do Archeoparku Pavlov za lovci mamutů.

Foto: Profimedia.cz

Oslavte příchod jara pálením či topením Morany. Ilustrační foto

Článek
Praha

Výročí klubu turistů

Klub českých turistů slaví 130 let od založení. Při této příležitosti je přichystána série pochodů, které se může zúčastnit úplně každý. Stačí v sobotu přijít na start, uhradit symbolickou částku a následně si vybrat trasu. Nejkratší je pětikilometrová a vhodná je i pro kočárky. Cíl všech cest bude u Národního technického muzea, výchozí pozice se různí. Detaily naleznete zde.

Vítání jara se strašidly

První jarní víkend můžete oslavit s dětmi na nábřeží Vltavy nedaleko Hergetovy cihelny. V sobotu tam totiž dorazí strašidla, která se na vás vyzbrojí nejrůznějšími hrami a soutěžemi. Společně pak svrhnete do vln řeky Moranu, a kdo bude chtít pokračovat, může vyrazit ještě za vodníky. Více zde.

Umělecké tržiště

Poslední víkend v měsíci patří UMTrhu neboli tržišti s uměním a designem. Tentokrát se uskuteční v Továrně v Holešovicích. Aby z toho něco měly i děti, je pro ně připraven doprovodný program. Připraveny jsou workshopy, live painting a také nejrůznější vystoupení. Podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Pohádkové dobrodružství

Na zámek v Mníšku pod Brdy dorazí o víkendu opět královna Elsa. Rodiče s dětmi ji potkají při zábavné prohlídce sálů, salónků a jídelen. Při této procházce bude mimo jiné jejich úkolem pátrat po ztraceném kamarádovi Olafovi. Závěrem je připraven také výtvarný ateliér, odkud si mohou děti odnést něco na památku. Detaily ohledně akce najdete zde.

Sobota pro rodiny

Vezměte rodinu a přijďte se v sobotu podívat do nově otevřeného muzea v Kolíně. Kromě toho, že budete moct spatřit stovky exponátů, budete se během prohlídky učit, hrát si a poznávat. Na ty nejmenší čeká speciální hra s množstvím aktivit. Ale všechny úkoly povedou k nalezení pokladu, jehož část si každý malý průzkumník odnese domů. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Za koníky

Pokud mají vaše ratolesti rády zvířátka, obzvláště pak koníky, vypravte se s nimi v sobotu na den otevřených dveří v dostihovém středisku Luka racing v Čížové. Budete si jej moci celé prohlédnout, uvidíte ukázku tréninku, krmení i ošetřování koní. Středisko se otevírá v 10.00 hodin. Další detaily naleznete zde.

Plzeňský kraj

3D víkend v Techmanii

Plzeňská Techmania si na víkend připravila atraktivní program, který zaujme děti, ale i jejich rodiče. Užijete si ho celý ve 3D. Nejmenší diváci se mohou těšit na projekci pohádky Polaris, která bude spojená s procházkou temnými hlubinami oblohy. Starším je pak určen snímek Sen o létání, na dobrodružnou výpravu pozvou Titáni doby ledové. Přichystán je také workshop s 3D tiskárnou. Detaily sledujte zde.

Karlovarský kraj

Vyhnání zimy

Taky už chcete, aby zima definitivně odešla? Přijďte ji vyhnat na Horní hrad. Společně se zde bude vytvářet a zdobit Morana, která se bude následně topit. Připraveny jsou ovšem i workshopy výroby pomlázky, malování vajíček různými technikami a spousta dalšího. V zámeckém parku budou probíhat projížďky na koních a děti si budou moci nechat i něco namalovat na obličej. Další informace zde.

Ústecký kraj

Drátenická dílna

V neděli se na Šluknovském zámku uskuteční tvůrčí drátenická dílna. Na ní si budete moct s dětmi vyrobit třeba dekorace u příležitosti blížících se Velikonoc. Počet míst je omezen na 10, dílnu je ovšem možné navštěvovat průběžně od 12.00 do 17.00 hodin. Více zde.

Liberecký kraj

Michal k snídani

Do Liberce zavítá Michal Nesvadba z Kouzelné školky a pro děti si připraví zábavnou a poučnou show. Naservíruje legrační pokrmy, třeba takové jablíčko v županu. Při představení budou zapojeni úplně všichni a nikdo nepřijde zkrátka. Rozluštíte také velkou záhadu – co se stane s nedojedeným jídlem. V neděli v libereckém Koloseu. Další informace o akci zde.

Královéhradecký kraj

Otevření muzea

V Muzeu války 1866 na Chlumu se bude v sobotu zahajovat letní turistická sezóna. Na příchozí čeká přehlídka uniformovaných vojáků v dobových uniformách a nahlédnutí do života civilního obyvatelstva. Pro menší diváky je přichystáno loutkové divadelní představení Kašpárek a princezna a také soutěže o věcné ceny. Více informací zde.

Pardubický kraj

Oživlé loutky

Do regionálního muzea v Litomyšli se můžete vypravit na výstavku nazvanou Imaginárium, která oživuje výtvarné objekty, loutky, obrázky či divadelní dekorace. Do expozice je dovoleno vstoupit jako do výtvarné herny, vše totiž můžete objevovat na vlastní oči a představivosti se meze nekladou, právě naopak. Podrobnosti o výstavě najdete zde.

Vysočina

Všechno o zoo

Jihlavská zoo v letošním roce oslaví 60 let své existence. Při této příležitosti se do začátku dubna koná výstava, která začátky provozu přiblíží. Expozice bude k vidění v Muzeu Vysočiny. Vystaveny budou staré pohlednice, trojrozměrné exponáty i veterinární nástroje. Navíc si zde můžete zasoutěžit o roční permanentku do zoo. Více zde.

Jihomoravský kraj

Návrat do pravěku

O tomto víkendu se po zimě otevírá Archeopark Pavlov. Na začátku letošní sezóny je připravena výstava o architektuře muzea, které získalo v loňském roce titul Stavba roku. Jinak se můžete těšit na obvyklou expozici, která se věnuje lovcům mamutů, a uvidíte i kosti těchto pravěkých zvířat. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Dětský karneval

Přijďte si s dětmi užít pořádnou porci zábavy do městského kulturního střediska v Kojetíně. V neděli odpoledne se zde koná karneval. Čekají na vás hry, malování na obličej a samozřejmě soutěže, třeba i ta o nejkrásnější převlek. Akce začíná v 15.00 hodin. Více zde.

Zlínský kraj

Ztraceni v bludišti

Ještě jste se neztratili v kroměřížském bludišti? Tak to napravte a přijďte se sem zatoulat i s dětmi. Najdete ho na Velkém náměstí a je v něm klasické zrcadlové bludiště, křišťálové bludiště, pak jedno určené těm nejmenším, dále zábavná křivá zrcadla a spousta dalšího. Vstupné je 60 korun, rodiny mají slevy. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Komentované krmení

Úderem sobotního dopoledne začínají v ostravské zoo opět komentovaná krmení zvířat. Těšit se na můžete každý den. O víkendech to jsou krmení pand, vyder, žralůčků a hrochů. Do konce března navíc můžete využít levnější mimosezónní vstupné. Detaily se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám