Hlavní obsah

Rekordní město co do počtu michelinských hvězd? Paříž to není

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jakém městě byste hledali nejvíce michelinských hvězd? Ač je Paříž kolébkou michelinského průvodce, počtem udělených hvězd je až na druhém místě s obrovskou ztrátou za japonským hlavním městem. Tokijské restaurace totiž drží neskutečných 302 hvězdiček. Do top desítky se v tomto ohledu z Evropy vyjma Paříže dostal už jen Londýn.

Foto: Profimedia.cz

Tokio

Článek

Japonské hlavní město Tokio oplývá neskutečným množstvím 225 restaurací ověnčených michelinskými hvězdami. Celkem 160 restaurací drží jednu michelinskou hvězdu, 53 restaurací dvě hvězdy a 12 dokonce tři hvězdy (Ishikawa, Kanda, Quintessence, Kohaku, Saito, Joël Robuchon, Sukiyabashi Jiro, Honten, Makimura, Yamadaya, Yukimura, Yoshitake a Ryugin).

Paříž, poměrně logicky nejúspěšnější zástupce Evropy, čítá méně než polovinu takto úspěšných restaurací, a stejně tak i hvězd. Celkem 107 restaurací, 80 jednohvězdičkových, 17 dvouhvězdičkových a deset tříhvězdičkových se ukrývá ve městě Eiffelovky (Guy Savoy, L'Ambroisie, Alain Ducasse au Plaza Athenee - pictured, Epicure, Le Cinq, Pierre Gagnaire, Alleno Paris au Pavillon Ledoyen, Arpege, Astrance, Le Pre Catelan).

V porovnání s Prahou je Londýn jinde

V Londýně, který je aktuálně na sedmé příčce, je celkem 66 michelinských restaurací. Celkem 55 drží jednu hvězdu, devět dvě hvězdy a pouze dvě, Alain Ducasse a Gordon Ramsay, mají tři hvězdičky. Zdá se vám to málo oproti Tokiu či Paříži? To možná ano, ale uvažte, že v Praze jsou pouze tři restaurace, které mají „jen” jednu hvězdičku. Po více hvězdách ani vidu ani slechu.

Třetí a čtvrtou příčku obsadila japonská města Kjóto a Ósaka, pátý je New York, šestý Hong Kong. Za Londýn se pak napasovalo ještě San Francisco, devátý byl Singapur a desítku uzavírá americké Chicago.

Reklama

Výběr článků

Načítám