Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se do strašidelného zámku, vyzkoušejte historická řemesla

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období masopustu eskaluje, akce spojené s tímto obyčejem se uskuteční například v Praze, v Libereckém, Královéhradeckém či Pardubickém kraji. Pokud vás ovšem láká něco zcela jiného, navštivte třeba zámek Chvaly na strašidelnou prohlídkou s upíří tematikou. Nebo se vydejte do Nové Vsi v Karlovarském kraji a vyzkoušejte si historická řemesla.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte si s dětmi historická řemesla. Ilustrační foto

Článek
Praha

Světový den luskounů

Název luskoun vám nic neříká? Jedná se o šupinatá zvířata podobná mravenečníkům. A právě tomuto druhu je zasvěcen světový den luskounů, který můžete přijít v sobotu oslavit do trojské zoo. Dozvíte se více informací o tomto ohroženém zvířeti, a proč se stává cílem pytláků. Program proběhne od 9:00 do 14:00 hodin. Další informace zde.

Masopust v zahradě

V Kinského zahradě se v sobotu uskuteční masopustní oslava. Děti se mohou těšit na výrobu masek, následný průvod nebo loutkové divadlo O třech malých prasátkách. Vystoupí také Národopisný soubor Doudleban, hladové žaludky zaplní jitrnice či koblihy. Více informací najdete zde.

Strašidelný zámek

Všechny nebojácné děti by měly v sobotu za doprovodu rodičů zamířit na Chvalský zámek. Uskuteční se zde totiž nejstrašidelnější noční prohlídka v historii. Ponese se ve znamení upírů a upírek a návštěvníci mohou očekávat tajemnou a temnou atmosféru, ale také uvidí spoustu nevídaných věcí. Akce je vhodná pro děti od 9 let, program začíná v 19:00 hodin. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Výstava vláčků

Jsou vaše děti schopny se doslova na hodiny zaseknout u modelových železnic? Pak je vezměte na výstavu vláčků, která se v sobotu uskuteční v Roztokách u Prahy. Hlavním motivem a inspirací se klubu modelářů stala železniční stanice Praha-Vysočany, ale uvidíte toho mnohem více. Děti mají vstup za 50 korun, dospělí za rovných 100. Podrobnosti zde.

Děti v díle bratří Čapků

Vyrazte s dětmi za kulturou do Galerie Středočeského kraje v Kutné hoře neboli do Gasku. Ještě necelý měsíc máte možnost spatřit výstavu nazvanou Ty děti si pořád hrají, která mapuje dětskou tematiku v díle bratří Čapků. K vidění jsou obrazy, kresby, skici nebo dětské knížky. V sobotu se navíc koná doprovodný mezigenerační program pro rodiny. Více zde.

Jihočeský kraj

Dětský karneval

V dačickém kulturním domě Beseda se v sobotu uskuteční karneval pro děti, ale i jejich dospělé doprovody. Těšit se můžete na zábavný rodinný program, písničky, hry nebo soutěže. Děti mají vstup za 30 korun, dospělí za 50. Akce začíná v 14:00 hodin. Více se o ní dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Fenomén Merkur

Jen do konce února probíhá v Západočeském muzeu v Plzni výstava o minulosti i současnosti legendární stavebnice Merkur. Seznamte s originálním českým výrobkem také své děti či vnoučata. Kromě historie se ale můžete těšit na celou řadu vybraných exponátů, k vidění budou například obří jeřáby, železniční mosty a další modely. Součástí je samozřejmě i velká herna, kde si tvořiví jedinci budou moci vytvořit vlastní velkolepé stavby. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Historická řemesla

Zkusit si práci kováře, zastřílet si z luku či kuše nebo se naučit renesanční tance budete moci o víkendu na statku v Nové Vsi. Historický program bude totiž zaměřen na stará řemesla. Mimo to uvidíte také šermířské souboje, ochutnáte gastronomické speciality z doby Vikingů a Slovanů a večer se budou vyprávět pověsti. Podrobnosti o akci najdete zde.

Ústecký kraj

O zlaté rybce

Především pro děti z mateřských škol je určena sobotní inscenace O rybáři a zlaté rybce. Klasická pohádka pojednává o lidské touze po majetku a plyne z ní ponaučení, že kdo chce víc, nemá nic. Na představení se svými ratolestmi vyrazte do mosteckého Divadla rozmanitostí. Další informace zde.

Liberecký kraj

Masopustní dílny

V sobotu se v Ekocentru Brniště uskuteční masopustní dílny pro širokou veřejnost, především pak pro rodiny s dětmi. Návštěvníci si vyrobí masky, které k této tradici neodmyslitelně patří. Mimo to si budete moci zhotovit také pohyblivou loutku. Na programu je také pečení masopustních koláčů a mnoho dalšího. Na své si přijdou skutečně všichni bez rozdílu věku. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Masopustní průvod

Přijeďte oslavit masopust do České Skalice. Pravý průvod vyjde z areálu Barunčiny školičky v neděli v 9:00 hodin. Zatímco děti si užijí pochod v maskách, dospěláci jistě nepohrdnou občerstvením, které připravily hospodyňky - slivovici, špek, klobásu nebo koblížky. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Průvod maškar

Na masopustní veselí můžete dorazit v neděli také do Hlinska. Zúčastněte se průvodu maškar a poznejte hlouběji staročeskou tradici. Těšit se můžete také na zabijačkové speciality nebo tradiční koblihy, které k tomuto obyčeji rovněž patří. Večer se koná taneční zábava. Více zde.

Vysočina

Bruslení na hřišti

Zima se nezadržitelně chýlí ke konci. Pokud chcete ještě využít ledních radovánek, vydejte se na baseballový stadion v Třebíči, kde vyrostla ledová dráha dlouhá přes 400 metrů. Pro veřejnost je otevřená každý den, a celodenní vstupné je za symbolických 30 korun. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Hvězdné války pro děti

Hvězdné války milují lidé napříč generacemi. Chcete svým malým nezbedům představit umění zábavnou formou? V Moravské galerii v Brně se v sobotu uskuteční speciální prohlídka, kterou vás provedou postavy z kultovní sci-fi ságy. Uvidíte díla Toyen či Štýrského, ale mimo to si vytvoříte také vlastní vesmírnou loď. Program je především pro děti mezi 6 a 12 lety. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Den tvořivých rukou

Přijďte s dětmi na den plný tvůrčích aktivit. Centrum ekologických aktivit Sluňákov v Olomouci si přichystalo nejrůznější hry, soutěže a úkoly na několika stanovištích. Aktivity doplní také Rodinné centrum Heřmánek a Pevnost poznání. Těšit se můžete také na divadelní představení O pračlovíčkovi. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Ztraceni v bludišti

Ještě jste se neztratili v kroměřížském bludišti? Tak to napravte a přijďte se sem zatoulat i s dětmi. Najdete ho na Velkém náměstí a je v něm klasické zrcadlové bludiště, křišťálové bludiště, pak jedno určené těm nejmenším, dále zábavná křivá zrcadla a spoustu dalšího. Komu by se chtělo podzimní počasí trávit venku, když ho můžete strávit ztraceni mezi zrcadly? Vstupné je 60 korun, rodiny mají slevy. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Mimořádný výlet

V neděli vyjede z Ostravy do Malé Morávky mimořádný rekreační vlak. Pojede se po trati, na které je osobní doprava od roku 2009 zastavená. Předpověď zatím hlásí příznivé počasí, proč si tedy neudělat výlet do malebného podhůří Jeseníků. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám