Hlavní obsah

Letos uplynulo 100 let od založení prvního ruského národního parku

Novinky, dov

První přírodní rezervace na území Ruska, Barguzinský národní park, oslavila 11. ledna své 100leté výročí. Jeho součástí je nejstarší a nejhlubší jezero na světě, Bajkal, které se dodnes pyšní křišťálově čistou vodou. Každou zimu také představuje svému okolí ohromnou ledovou podívanou.

Foto: Profimedia.cz

Pravé kouzlo předvádí Bajkal v zimě.

Článek

Severovýchodní břehy Bajkalu jsou místem, kde se rozkládá Barguzinský národní park, který má na rozlohu přes 2500 kilometrů čtverečních. Byl založen 11. ledna 1917 pro ochranu zdejší přírodní flóry i fauny – především pro záchranu a rozmnožení místního druhu sobola, který je v Rusku loven a chován na farmách pro svou kvalitní kožešinu.

Foto: Profimedia.cz

Když je čistá voda, je čistý i led.

I po 100 letech se správa parku usilovně stará o zachování panenských krás zdejší přírody plné kaskádovitých vodopádů, horských jezer a termálních horkých pramenů. Pitoreskní je pohled z pláže samotného Bajkalu, ve kterém kromě více než 50 druhů ryb žije tuleň bajkalský, symbol jezera. Rusky se mu říká „něrpa” a je to jediný z vodních představitelů savců, který žije v jezeře.

Stáří Bajkalu se odhaduje na 25 až 30 miliónů let a jeho průměrná hloubka je kolem 700 metrů. Pravé kouzlo předvádí tento ruský klenot v zimě, kdy jeho vody zamrzají do tvrdých ker. Když je čistá voda, je čistý i led, a tak v mrazech, kdy člověku tuhnou kosti v těle, příroda vytváří jednu z nejkrásnějších scenérií, která záhy pomine a zmizí nejpozději během května. Západ slunce nad zamrzlým jezerem vytváří neopakovatelný okamžik. Jezero totiž září jako drahokam.

Foto: Profimedia.cz

Uplynulo již 100 let od založení Barguzinského národního parku.

Je tomu dnes již 100 let, co Rusko začalo ochraňovat své přírodní krásy –  v současnosti existuje v celé zemi přes třináct tisíc chráněných přírodních oblastí, které zahrnují milióny akrů území Ruska (zhruba jedenáct procent z celkové rozlohy země). Prezident Vladimir Putin vyzval k tomu, aby se rok 2017 pro Rusko stal Rokem ekologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám