Hlavní obsah

Letos uplynulo 100 let od založení prvního ruského národního parku

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První přírodní rezervace na území Ruska, Barguzinský národní park, oslavila 11. ledna své 100leté výročí. Jeho součástí je nejstarší a nejhlubší jezero na světě, Bajkal, které se dodnes pyšní křišťálově čistou vodou. Každou zimu také představuje svému okolí ohromnou ledovou podívanou.

Foto: Profimedia.cz

Pravé kouzlo předvádí Bajkal v zimě.

Článek

Severovýchodní břehy Bajkalu jsou místem, kde se rozkládá Barguzinský národní park, který má na rozlohu přes 2500 kilometrů čtverečních. Byl založen 11. ledna 1917 pro ochranu zdejší přírodní flóry i fauny – především pro záchranu a rozmnožení místního druhu sobola, který je v Rusku loven a chován na farmách pro svou kvalitní kožešinu.

Foto: Profimedia.cz

Když je čistá voda, je čistý i led.

I po 100 letech se správa parku usilovně stará o zachování panenských krás zdejší přírody plné kaskádovitých vodopádů, horských jezer a termálních horkých pramenů. Pitoreskní je pohled z pláže samotného Bajkalu, ve kterém kromě více než 50 druhů ryb žije tuleň bajkalský, symbol jezera. Rusky se mu říká „něrpa” a je to jediný z vodních představitelů savců, který žije v jezeře.

Stáří Bajkalu se odhaduje na 25 až 30 miliónů let a jeho průměrná hloubka je kolem 700 metrů. Pravé kouzlo předvádí tento ruský klenot v zimě, kdy jeho vody zamrzají do tvrdých ker. Když je čistá voda, je čistý i led, a tak v mrazech, kdy člověku tuhnou kosti v těle, příroda vytváří jednu z nejkrásnějších scenérií, která záhy pomine a zmizí nejpozději během května. Západ slunce nad zamrzlým jezerem vytváří neopakovatelný okamžik. Jezero totiž září jako drahokam.

Foto: Profimedia.cz

Uplynulo již 100 let od založení Barguzinského národního parku.

Je tomu dnes již 100 let, co Rusko začalo ochraňovat své přírodní krásy –  v současnosti existuje v celé zemi přes třináct tisíc chráněných přírodních oblastí, které zahrnují milióny akrů území Ruska (zhruba jedenáct procent z celkové rozlohy země). Prezident Vladimir Putin vyzval k tomu, aby se rok 2017 pro Rusko stal Rokem ekologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám