Hlavní obsah

Do Texasu za exotickým koupáním pod vodopády

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za exotickým koupáním nemusejí obyvatelé amerického Texasu urazit tisíce kilometrů. Poměrně nedaleko hlavního města Austin se totiž nachází nefritově zelené jezero Hamilton Pool, které částečně zakrývají pozůstatky jeskynního stropu. Z něj velmi často padá voda a místo tak dostává opravdu panenský a tropický nádech.

Foto: Profimedia.cz

Hamilton Pool se nachází zhruba 37 kilometrů od hlavního města státu Texas.

Článek

Když panují v Texasu horké letní dny a rtuť teploměru se šplhá i nad 35 stupňů, lidé z okolí se k jezírku sjíždějí svlažit. Jen těžko by totiž našli tak kouzelné přírodní koupání jako právě tady. Před tisící lety se zde nacházela kompletní jeskyně s podzemní řekou, ale kvůli silné erozi se její strop propadnul a vytvořil tak magický přírodní úkaz. Potok Hamilton však jezero napájí i dnes.

Nefritově zelená voda se samozřejmě chemicky neošetřuje, proto se pravidelně dělají její rozbory a někdy může být kvůli špatným výsledkům koupání zakázáno. Jelikož se ale jezírko nachází v rezervaci, doba k rekreování je pevně stanovená. Bonusem ovšem je, že se neplatí žádné vstupné, pouze za místo na nedalekém parkovišti, a na březích je písčitá pláž ke slunění.

Texas je stát známý kovboji, ale také ropnými vrty. Hlavním městem je sice Austin, ale tím největším je Houston, ve kterém sídlí Johnsonovo vesmírné středisko amerického národního úřadu pro letectví a kosmonautiku NASA. Zajímavostí je i městečko Praha, které založili čeští přistěhovalci už kolem roku 1854.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám