Hlavní obsah

Solný důl v Rusku je zhmotněnou halucinací

Novinky, mšv

Desítky metrů pod ruským Jekatěrinburgem leží fascinující svět. Tamní solný důl je sice využívaný už jen z části, přesto se do něj jen tak někdo nepodívá, veřejnost už vůbec ne. Kvůli barevným vzorům, které pokrývají stěny i stropy, se mu říká psychedelický a lehce nadneseně by se dalo říct, že je opravdu zhmotněnou a vizuálně opojnou halucinací.

Foto: Profimedia.cz

Dolu pod Jekatěrinburgem se přezdívá psychedelický.

Článek

Do dolů se dá dostat pouze se zvláštním vládním povolením, které se podařilo získat před několika lety například fotografovi Michailovi Mišajnikovi. Ten v labyrintu chodeb strávil přes 20 hodin a také v něm přenocoval, což byla prý nejobtížnější část celého dobrodružství.

„Připadal jsem si vytržený z reality, tak hluboko pod zemským povrchem ztrácíte přehled o čase. Mimo to je dole strašně suchý vzduch a cítíte neustálou žízeň,“ řekl Rus pro Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Solný důl je z velké části uzavřený a nepoužívaný.

Unikátní malby v dolu vznikly působením minerálu karnalitu a právě ony byly hlavním důvodem, proč se fotograf pod zemský povrch vydal. A to i přesto, že cesta nebyla stoprocentně bezpečná.

„Vždy může dojít k úniku nějakého plynu, třeba vodíku nebo metanu nebo i k sesuvu půdy. Nebezpečí je ovšem nezbytnou součástí takového dobrodružství a obzvlášť, když máte možnost podívat se na běžně nepřístupné místo,“ vysvětluje Mišajnik.

Foto: Profimedia.cz

Za zbarvení stěn může karnalit.

Dodává, že bezpečnostní opatření ovšem nebral na lehkou váhu a snažil se nezacházet ani zbytečně hluboko, aby se neztratil. Pokud se nechystáte zažádat si také o povolení ke vstupu, můžete si atmosféru psychedelického solného dolu užít alespoň skrze fotografie, které pořídil.

Reklama

Související témata:

Související články

Ledová jeskyně hraje všemi barvami duhy

Jeskyně nemusí být pouze temné místo plné netopýrů, kde každý zvuk vyvolává hrůzu. Například taková jeskyně na ruském poloostrově Kamčatka je přesným opakem....

Výběr článků

Načítám