Hlavní obsah

Malostranský hřbitov v Praze láká na noční procházky

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svíčky, náhrobky, tajuplná atmosféra hřbitova, mystická směs, která přitahuje mnoho lidí. Neobyčejný zážitek s nádechem tajemna mají teď Pražané šanci prožít na Malostranském hřbitově. Ten se letos v létě po několika letech, kdy prošel opravami, otevřel veřejnosti. Pořádají se zde večerní prohlídky i čtení při svíčkách. Mezi lidmi jsou oblíbené.

Foto: Archiv Spolek Malostranský hřbitov

O komentované prohlídky Malostranského hřbitova je zájem.

Článek

„Při komentovaných prohlídkách chodíme po hřbitově, povídáme si o historii. Zastavujeme se u jednotlivých náhrobků a říkáme si k nim zajímavosti. Vedle vycházek pořádáme noční čtení při svíčkách. Zájem o akce je docela velký,“ řekla Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov, který za rekonstrukci tohoto místa na pražském Smíchově bojoval.

Na hřbitově odpočívá řada významných osobností velkých jmen z 18. a 19. století, proto se spolek rozhodl, že tady bude pořádat komentované prohlídky s průvodci a společné čtení.

„Hřbitov představuje místo posledního odpočinku pro příslušníky aristokracie, významné duchovní, ale také členy mnohých pražských zámožných rodin, z jejichž řad vzešli významní umělci, lékaři nebo podnikatelé. Jsou zde také díla významných českých sochařů,“ nastínila historii této památky Lehnerová.

O Dušičkách byl vstup zdarma

Pozvánky na akce spolku najdou zájemci jednak na sociální síti nebo také na bráně hřbitova. Lidé se na ně nemusejí nikde dopředu přihlašovat. V létě spolek zorganizoval májové slavnosti, 30. října proběhly Dušičky.

„Přichystali jsme vycházku za svitu svíček nebo například čtení z knihy u náhrobku sv. holčičky. Vstup pro všechny příchozí byl zdarma,“ dodala Lehnerová s tím, že už od 24. října probíhá v pražské galerii Portheimka rozsáhlá výstava o Malostranském hřbitově, zejména o jeho historii.

Kolem Dušiček chystají i některé další pražské hřbitovy komentované prohlídky. S průvodcem si lze projít třeba Olšanské hřbitovy nebo hřbitovy Malvazinky a Břevnov.

Reklama

Výběr článků

Načítám