Hlavní obsah

Nejstarší knihovna světa se opět otevře veřejnosti

Novinky, and

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovna al-Qarawiyyin, pravděpodobně nejstarší na světě, se po letech náročných rekonstrukcí a restaurování znovu otevře veřejnosti. Renovace knihovny je součástí obnovy staré čtvrti v marockém městě Fás.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Knihovna al-Qarawiyyin byla založená v 9. století.Video: Reuters

 
Článek

Knihovna al-Qarawiyyin, založená v 9. století našeho letopočtu, leží v bývalém hlavním městě Maroka, ve Fásu. Jejími největšími poklady jsou unikátní a vzácné rukopisy, které nikde jinde na světě nenajdeme. Knihovna je také domovem několika vrcholných děl islámské literatury.

Mezi vzácnými knihami v archívu můžeme mimo jiné najít i korán z 9. století psaný ozdobným kúfským písmem a vázaný ve velbloudí kůži či knihu Muqaddimah od arabského filozofa, sociologa a historika Ibna Khalduna ze 14. století.

„Když čtete knihu, je to jako cestování časem. Právě z těchto důvodů můžete s knihovnou cítit určité spirituální pouto. Od té doby, co jsem do Al-Qarawiyyin dorazil, jsem ani jednou neuvažoval nad jejím opuštěním,“ řekl zástupce kurátora Abou Bakr Jaouane.

Naše knihovna je vzácnost, kterou nikde jinde na světě nenajdete
kurátor Abdelfattah Bougchouf

Ta nejcennější díla byla v minulosti uchovávána za železnými dveřmi, se čtyřmi zámky a čtyřmi rozdílnými klíči. Každý klíč měl jiného vlastníka a pro otevření bylo nutné, aby všichni čtyři byli přítomni. Dnes je tu pouze jeden správce, který má přístup k těmto drahocenným listům a prostor je chráněn bezpečnostními kamerami.

„Knihovna je významným lidským dědictvím, a to jí přidává na hodnotě a důležitosti. Nikde jinde na světě žádnou podobnou nenajdete. A právě díky těmto faktorům jsme měli možnost knihovnu restaurovat a zachovat pro další generace,“ řekl kurátor Abdelfattah Bougchouf.

Součástí je i laboratoř

Knihovna se může také chlubit propracovanou laboratoří zaměřenou na péči, údržbu a digitalizaci starých textů. To zahrnuje digitální scannery k identifikování malých děr v rukopisech a konzervační prostředek se speciální tekutinou, který pečuje o starý papír a chrání ho před praskáním a lámáním.

Digitalizací rukopisů jsou texty zpřístupněny nejen výzkumným pracovníkům, ale také studentům. Nicméně je to velmi zdlouhavý proces a dosud je v elektronické podobě k dispozici pouze 20 procent z celkového množství.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrť Medina ve městě Fás

Restauratérské práce by měly být kompletně hotovy začátkem roku 2017, kdy bude knihovna opět otevřena veřejnosti.

Restaurování knihovny je součástí projektu obnovy staré historické čtvrti mediny. Fás se může pyšnit i tím, že zde nalezneme nejstarší univerzitu na světě, Univerzitu al-Qarawiyyin, založenou v roce 859 Fatimou al-Fihri. Starobylé město je také na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a má pravděpodobně největší pěší zónu na světě. Vzhledem k úzkým uličkám není možné se po městě pohybovat autem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám