Hlavní obsah

Po Dubaji rychlostí zvuku. Futuristické železnice zkrátí cestování

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování rychlostí zvuku je v Dubaji otázka blízké budoucnosti. Ve futuristické metropoli se totiž plánuje vystavění sítě železničních tunelů, v nichž by vlaky dokázaly vyvinout rychlost až 1220 kilometrů v hodině, píše agentura AP. Systém tunelů by měl kromě Dubaje pokračovat také do Abú Dhabí nebo katarského hlavního města Dauhá. Cesta by trvala zhruba 22 minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestování rychlostí zvuku - Dubaj chystá dopravní systém budoucnostiVideo: AP

 
Článek

S návrhem systému přišel poprvé v roce 2013 spoluzakladatel společnosti Tesla Motors Elon Musk a trasa měla spojit Los Angeles se San Franciscem. Projekt ovšem nedostal zelenou především kvůli rozsahu stavby a nevyzkoušené technologii.

Dubaj si na obdobném projektu plácla s losangeleskou firmou Hyperloop One, která už pracuje na podrobných návrzích, jak propojit Dubaj, Abú Dhabí a další lokality, mezi které by v budoucnu měla patřit také Saudská Arábie nebo ostrovní stát Bahrajn. Zatím je nejasné, na kolik celý projekt vyjde a také kdo konkrétně ho bude financovat.

Manažer vývoje Chris Vasquez pro AP řekl, že vlády bývají většinou ohledně takto pokročilých technologií ochotné spolupracovat, obzvlášť když se jedná o tak moderní metropoli jakou je Dubaj. „Vzhledem k takovému novému systému dopravy bude třeba vyřešit spoustu regulací a restrikcí. Počítám, že se projekt nespustí dříve než v roce 2020,“ tvrdí. Dodává, že železnice musí být ovšem navržena tak, aby vlaky na určité vzdálenosti dokázaly takto vysokou rychlost vůbec vyvinout.

Revoluce v dopravě

Vítěznou společností, která má navrhnout speciální vlaky, se stala tranzitní společnost Systra, která má sídlo v Paříži. Členka týmu Paola Arrelan tvrdí, že koncept, se kterým firma Hyperloop One přišla je revoluční a mohl by zcela změnit způsob, jakým lidé cestují. „Poslední podobná změna se podle mě udála se zavedením rychlovlaků TGV a možná ještě za doby concordů, ale ty už v současnosti neexistují,“ říká.

Zatímco concordy podle ní nebyly však dostupné pro každého, nový revoluční systém by měl být prakticky přístupný všem. „Myslím si, že se nebude jednat o až tak moc nákladný projekt. V budoucnosti budeme všichni moci něčím podobně rychlým cestovat. Přijde mi to vzrušující,“ dodává Arrelano.

Koncept Hyperloop, který v češtině znamená hypersmyčka, je založen na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely.

Reklama

Výběr článků

Načítám