Hlavní obsah

Nový cestovní polštářek slibuje spánek v jakémkoli dopravním prostředku

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo trochu víc cestuje, ví, že prospat se nebo si jen zdřímnout během cesty je občas nelehkým úkolem. Jistě, najdou se tací, kteří by usnuli i vedle běžící cirkulárky, ti ostatní ale často trpí a z cest se vracejí se spánkovým deficitem a bolestmi krku z nevhodné pozice na sedadle. Stejný problém řešila jedna americká designérka, kterou to dovedlo až k vytvoření prý dokonalého řešení cestovního polštářku.

BEZ KOMENTÁŘE: Inovativní podpěrka hlavy zpříjemní spánek na cestáchVideo: NodPod/Kickstarter

 
Článek

Za projektem s názvem NodPod stojí Paula Blankenshipová, která jakožto návrhářka interiérů strávila mnoho času na cestách. Během nich si potřebovala odpočinout, jenže běžně dostupní pomocníci jí k lepšímu spánku nepomáhali. Začala proto vytvářet vlastní prototypy cestovních polštářů a dek, žádný z nich ale nepřinášel kýžený efekt.

Až po několika letech dostala během jednoho letu nápad, který po návratu domů okamžitě začala realizovat. Zrodil se tak polštářek, který ale typickým polštářkem vlastně není. Připomíná spíš houpací síť, do které si člověk zavěsí hlavu a může se vydat vstříc ničím nerušeným snům.

Tvář upoutaná v šedém obdélníku sice nevypadá zrovna stylově, ale tvůrcům jde hlavně o funkčnost. Podpěrka hlavy podle nich napodobuje pozici hlavy při spánku na posteli.

„Náš design brání hlavě v padání dopředu a stejně tak do stran,“ uvádí tvůrci s tím, že kromě eliminace bolesti krční páteře zabrání v tom, aby se dotyčný vzbudil na rameni vedle sedícího pasažéra, což nebývá úplně příjemné, pokud tedy člověk zrovna necestuje v autobuse plném roztleskávaček.

Foto: NodPod

Kromě podpěrky hlavy nabízí NodPod i cestovní deku

Kromě toho je polštář vytvořen z materiálu odpuzujícího tekutiny, takže nevadí ani vypouštění slin během spánku, což se při cestování a spaní vsedě může stát i těm lepším z nás. Šňůrka na zavěšení na sedačku je pak navržena tak, aby vedla nad obrazovkou, takže nikomu nebude překážet.

Na svůj nápad Blankenshipová sbírá prostředky na crowdfundingové stránce Kickstarter a už po pár dnech si mohla gratulovat – podařilo se jí totiž dosáhnout cíle 20 tisíc dolarů (480 tisíc korun) nutného k zahájení výroby NodPodu. A to nebyl zdaleka konec. Polštářek zaujal tisíce lidí a 16 dní před koncem akce se podařilo vybrat už 230 tisíc dolarů, což je více než 11násobek původně požadované částky.

Podpěrku lze koupit v kombinaci se speciální cestovní dekou, kterou tvůrci také nabízejí, nebo samostatně. Z dostupných nabídek ho lze nejlevněji pořídit za 32 dolarů (770 korun), doručení je slibováno v listopadu letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám