Hlavní obsah

Choceňská věž ukrývá vzkaz do budoucnosti

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oprava Choceňské věže ve Vysokém Mýtě byla spojena s nejednou kuriozitou a problémem. Potíže vyvolalo zúžení v beztak těsné uličce, přinutilo to stavbaře vymyslet, postavit a použít neobvyklé lešení zakotvené vysoko nad zemí, a nakonec středověká věž přinesla překvapení – schránku se vzkazem minulých generací.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Historická Choceňská věž ve Vysokém Mýtě má znovu zakončení své střešní báně. Opravenou kovovou makovici řemeslníci osadili 11. srpna. Uložili do ní pouzdra s dokumenty ze současnosti a vzkazy budoucím generacím.

Článek

Vedení města tak bylo postaveno před úkol na tradici navázat. Do nejvyšší části Choceňské věže teď byly umístěny dvě schránky se vzkazy budoucím občanům Vysokého Mýta.

„Před dvěma měsíci jsme otvírali listiny, které na nás ve věži čekaly více než 130 let. Teď jsme zde uložili schránky, které nesou naše vzkazy a informace do budoucnosti. Každý z nás k tomu přistoupil po svém a sdělil to, co považoval za důležité,“ řekl Právu starosta Vysokého Mýta František Jiraský.

„Jedna schránka obsahuje sdělení žáků Základní školy v Knířově, dále poselství městské kronikářky Aleny Korálové, městských radních, členů pěveckého sboru Otakar, divadelního spolku Šembera i předsedy Autoklubu Karosa. Budoucím generacím také napsali studenti vysokomýtského gymnázia, kteří letos v květnu zvítězili s vlastnoručně sestrojeným robotem v mezinárodní soutěži RoboRAVE konané v USA,“ podrobně informovala mluvčí vysokomýtské radnice Marie Lněničková.

Ve schránce je dále vložena stříbrná pamětní medaile města Vysokého Mýta, pamětní mince vydaná k 750. výročí jeho založení, bronzový odznak, současné mince, prázdninové číslo Vysokomýtského zpravodaje a speciální flash disk, který by měl vydržet i v extrémních podmínkách.

„Na něm jsou uložena data – fotodokumentace města i městských akcí a dále například film o letošním festivalu Sodomkovo Vysoké Mýto a srazu stříkaček Stratílek. Uložen je i záznam divadelní hry Noc na Karlštejně nastudované vysokomýtskými divadelními ochotníky, nejnovější CD pěveckého sboru Otakar, videozáznam s vítězným robotem, zápisy z jednání zastupitelstva a rady města,“ doplnila Lněničková.

Vzkazem od firmy je slivovice

Druhá schránka obsahuje fotokopie dokumentů ze skleněné lahve nalezené před dvěma měsíci při snímání makovice z báně Choceňské věže. Stavební firma, která provádí obnovu Choceňské věže, vložila do makovice také svoji vlastní schránku.

„Naše firma opravuje památky po celé zemi, proto jsme vedle fotografií z prací na Choceňské věži přidali i stručné informace o významných akcích, které jsme dělali. A protože jsme ze Vsetína, uložili jsme do schránky speciální vzkaz – lahev domácí valašské slivovice. Doufáme, že z ní budou mít ti, co ji otevřou, radost,“ doufá stavbyvedoucí František Papšík.

Po vložení schránek byla makovice nasazena na dřevěný hrot a připojena k horní části báně. Na ocelový trn, který vede z makovice, byla nakonec navrácena soška svatého Floriána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám