Hlavní obsah

Středočeské památky příliš netáhnou

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora se svými památkami je jednoznačným tahákem pro turisty, ale v rámci republiky má kraj mnohem silnější konkurenci, na kterou nestačí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře.

Článek

V rámci středních Čech má starobylé městečko s bohatou historií v první desítce nejnavštěvovanějších míst regionu hned čtyři zástupce. Zlatou medaili by si na své věže mohl pověsit chrám sv. Barbory, stříbrnou kutnohorská kostnice.

Agentura Czech Tourism zveřejnila žebříčky nejnavštěvovanějších památek v republice. Ani regionálně úspěšná Kutná Hora se ale neprobojovala do top 10 v rámci republiky. Chrám sv. Barbory se v celorepublikovém měření dostal až na 18. příčku, daleko za pražské památky nebo Zoo v Liberci či českokrumlovský a lednický zámek.

Zvítězila Praha

Středočeské turistické cíle jsou v prvních třiceti nejnavštěvovanějších lokalitách ČR jen tři. Po zmíněném chrámu a kostnici je třetí zámek a arboretum v Průhonicích, v rámci republiky má 29. pozici.

Zatímco pražské památky na čele žebříčků za rok 2015 navštívilo přes milión turistů, a Pražský hrad dokonce téměř dva milióny, kutnohorské skvosty přijelo obhlédnout necelých 400 tisíc návštěvníků.

Více než dvojnásobné počty lidí daly před středočeskými památkami přednost zoologickým zahradám od Zlína přes Jihlavu, Ostravu po Dvůr Králové. Expozice se zvířaty nedokázal porazit ani hrad Karlštejn, který je i v rámci kraje až čtvrtý. Letos by si mohl královský hrad vylepšit reputaci, protože především díky výročí narození Karla IV. tady vzrostla návštěvnost.

Návštěvnost středočeských památek
Název cílepočet návštěvníků v tis.
1. Chrám sv. Barbory Kutná Hora385,3
2. Kostnice Kutná Hora333,3
3. Zámek a arboretum Průhonice272,7
4. Hrad Karlštejn217,8
5. Zámek Loučeň161,8
6. Zámek Konopiště139,4
7. Hornické muzeum Příbram127,8
8. České muzeum stříbra Kutná Hora110,3
9. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie Kutná Hora89,0
10. Koněpruské jeskyně88,4
zdroj: CzechTourism

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám