Hlavní obsah

Úrazů na horách dramaticky přibývá

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté v létě stále s větší oblibou navštěvují hory a pohoří. S tím však souvisí prudký nárůst úrazů. Jenom v Krkonoších zaznamenala Horská služba loni přibližně tři sta úrazů, což je osmdesátiprocentní zvýšení proti předloňsku. Letos to bude ještě víc.

Foto: David Taneček, ČTK

Loni v Krkonoších evidovali tři sta úrazů.

Článek

„Předloni v létě to bylo dvě stě úrazů, loni tři sta. Nevím, kolik to bude letos, ale ukazuje se, že trend je stoupající. Očekávám, že se budeme blížit ke čtyřem stovkám úrazů,“ řekl Právu v pondělí náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Převážná část úrazů jde na vrub cyklistům a v poslední době také jezdcům na populárních horských koloběžkách.

Podceňují počasí

U tradičních turistů, kteří vyrazí na túru do hor, je ale nejčastějším důvodem volání Horské služby podcenění povětrnostních podmínek.

„Nejčastější příčinou našich výjezdů jsou rychlé změny počasí, čemuž se dá předejít jedině tím, že jsou lidé patřičně vybaveni a naplánují si horskou túru podle svých možností. Zjistí si, jaká je povětrnostní prognóza a samozřejmě musí túru volit podle fyzické kondice a toho, kdo s nimi jde, a orientovat se podle nejslabšího. Nepřepínat své síly a podstatné je získat si dostatek informací a na túru brát odpovídající vybavení,“ uvedl Adolf Klepš.

„Všechny výstrahy a informace od nás si člověk může velmi snadno dohledat na internetu. V poslední době jsou časté povětrnostní výkyvy, je nutné dávat pozor zejména na to, aby v horských oblastech na nikoho nespadl strom,“ dodal.

Podle náčelníka Horské služby je zásadní, aby se člověk na pobyt v horách správně připravil.

„Doporučuji mít s sebou v ruksaku vždy náhradní oblečení, na sobě oblečení, které odpovídá povětrnostním podmínkám, kvalitní boty, dostatek tekutin, svačinu a při dlouhé túře také čelovku či převlekový vak pro případné přespání venku. Samozřejmě záleží na náročnosti túry,“ uzavřel Klepš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám