Hlavní obsah

Kos je pro turisty otazníkem. Moc jiných variant v Řecku ale už nezbývá

Novinky, jky

Řecko patří v této sezóně k nejoblíbenějším destinacím v Evropě. Ten, kdo doposud svůj zájezd nezakoupil, už to bude mít s dovolenou do této destinace během července a srpna složité. Nějakých 90 procent ubytovacích kapacit je pryč a nabídky cestovek jsou hodně probrané. I když jedna výjimka existuje - ostrov Kos.

Foto: Profimedia.cz

Kos je prý na letošní sezónu připraven - s uprchlíky se turisté nemají jak potkat. Na ostrově prý nejsou.

Článek

Kos v loňské turistické sezóně hodně zasáhly zprávy o uprchlické krizi. O Kosu se v této souvislosti v rámci řeckých ostrovů napsalo asi nejvíce a jistým způsobem tato situace ovlivňuje i letošní turistickou sezónu. Lidé to mají stále ještě zakořeněné, ač podle místních zcela zbytečně.

„Ačkoliv prognózy nebyly moc optimistické, turisté začínají dojíždět v poměrně velkém počtu. Pokles se tu odhaduje asi na 15 procent. Hotely jsou připravené, pláže jsou nachystané s lehátky a slunečníky a moře se pomalu, ale jistě otepluje. Řekové posedávají u svých taveren a povídají si s turisty,” informovala Novinky Češka žijící na Kosu Linda Koulias, podle které na ostrově na uprchlíka nenarazíte.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrov Kos se jezdí i za historií

„Momentálně tu není žádný, nebo o něm nevím. Naposledy jsem tu uprchlíka viděla někdy v lednu či únoru. Z radnice vím, že pokud někdy někdo dorazí, Turecko si ho přejme zpět podle dohody. Příjezd uprchlíků se však pozastavil ještě před smlouvou Turecka s Evropou, a to díky tureckému Bodrumu, který se začal starat o svou turistickou oblast, kam uprchlíci také nemohou. A protože k nám přijížděli pouze z Bodrumu, tak se tyto příjezdy utlumily ve značné míře už v listopadu,” dodala Koulias.

A informace z cestovních kanceláří její slova víceméně potvrzují.

Kos a Samos v kurzu

„Na červen zbývá ještě zhruba 20 procent kapacit, na červenec 30 procent. V posledních dnech se ty prodeje zvedají. Oproti tomu hodně úspěšné ostrovy (Korfu, Kréta či Zakyntos) už jsou téměř vyprodány. Na last minute bude problém najít jakákoliv volná místa, protože už v předprodejích byl o tyto destinace velký zájem,” informoval Novinky mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

„O Řecko je meziročně vyšší zájem přibližně o 15 procent. Skokany roku jsou v tomto směru Kréta a Zakynthos, kde evidujeme nárůst poptávky o více než 50 procent. Řada termínů a lepších hotelů je v řeckých destinacích již vyprodaná. To však neplatí pro ostrovy Kos a Samos. Tam byla poptávka dosud o čtvrtinu nižší,” informoval Novinky František Vorel z CK Blue Style.

„Situace na ostrovech je klidná a destinace jsou připravené přivítat turisty. To se odráží i ve vývoji poptávky v posledních týdnech. Jen v minulém týdnu jsme prodali téměř dvojnásobek zájezdů na Kos a Samos v porovnání se stejným obdobím loňského roku,” dodal Vorel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám