Hlavní obsah

Burgenlandsko: Kraj pod Alpami stvořený k odpočinku

Právo, Roman Zvarič

Termální lázně, hustá síť cyklostezek a tras pro pěší túry, obří golfový areál s padesáti jamkami a mnoho dalších aktivit pro rodinnou dovolenou. To vše lze najít v idylické krajině rakouského Burgenlandska, kde panuje od jara do podzimu příjemné „jižní” podnebí.

Foto: Burgenland.inf

Zvlněná krajina Burgenlandska

Článek

Třetí nejmenší rakouská spolková země tvoří podlouhlý pás podél hranic s Maďarskem. Až do první světové války byla součástí Uher a dodnes jsou tu patrné vlivy obou kultur. Místní s úsměvem říkají, že žijí v Rakousko-Uhersku.

Burgenland má nízkou hustotu zalidnění, je převážně zemědělským krajem a třetina jeho rozlohy patří do chráněné krajinné oblasti. Říká se, že to je země vína. Dodejme, že také kukuřice, ovocných sadů a dýní. Malebné krajině totiž kromě všudypřítomných vinic dominují nekonečné lány až tři metry vysoké kukuřice, sady jabloní a plantáže dýní, které zdálky připomínají rozsypané kuličky.

Mezi tím vším občas vykukují boží muka, jiné známky civilizace často nejsou široko daleko vidět.

Voda místo ropy

Stegersbach leží v jižní části Burgenlandska. Lázeňství tu nemá dlouhou tradici, na termální prameny narazili náhodou počátkem 90. let minulého století geologové při hledání ropy.

Teprve poté přišel turistický boom a dnes jsou hlavním zdejším tahákem Reiterovy rodinné lázně. Voda, vyvěrající z hloubky přes 3000 m, pomáhá při léčbě kožních nemocí, problémech s krevním oběhem a s klouby a má hojivý efekt na celý pohybový aparát.

Vedle léčby tu však kladou důraz hlavně na zábavu. Lázně jsou totiž zároveň aquaparkem s vodní plochou 1800 m2 a obří venkovní zónou. Je tady čtrnáct bazénů různých teplot a hloubky, krytých i otevřených.

Máte-li děti ve věku, kdy se učí plavat, pak v termální vodě, která lehce nadnáší, udělají velký pokrok. Vedle dětských bazénů, řeky s divokou vodou, paralelních toboganů a „velkého“ toboganu s časomírou nechybí bazén s vlnobitím (zapíná se vždy v celou hodinu), sportovní „padesátka“, několik vířivek a podobně.

Foto: Právo

Nejoblíbenější atrakcí lázní je bazén s umělými vlnami.

Venkovní část na ploše 6700 m2 je upravená jako obrovská terasovitá zahrada. Zahrnuje sekce pro odpočinek a louky na opalování, ale i dětské atrakce: pískoviště, skákací hrady, vodní děla, trampolíny, skluzavky, stolní tenis, beachvolejbal a tak dále.

Na green nebo na stromy

Přímo vedle lázní je největší golfový areál v Rakousku, Reiters Golfschaukel Stegersbach-Lafnitztal. Prostírá se na 190 hektarech rozmanité krajiny a má již zmíněných 50 jamek. Golfschaukel (golfovou houpačku) tvoří dvě osmnáctijamková hřiště Panorama Course a Südburgenland Course, jedno devítijamkové, pětijamková akademie pro začátečníky, dvě driving range, dva patovací greeny a prostor pro čipování.

Mezi hřišti jsou lesy, vinice, svahy s jabloněmi i domečky zdejších vinařů. Výhled do okolní krajiny je úchvatný.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Padesátijamkový resort je snem každého golfisty.

Další atrakcí v těsné blízkosti lázní je lanový Adventure park. Má celkem sedm barevně odlišených tras odstupňovaných podle obtížnosti, lezeckou stěnu a zónu pro fitness. Park je na kraji lesa v prudkém svahu, díky tomu zde mají dlouhé sjezdy z horní části. Jednotlivé trasy zaberou asi 15 až 30 minut, nejobtížnější je černá a „kamuflážová“, nejlehčí žlutá. Na tu se mohou vydat děti od šesti let a 125 cm výšky.

Ve Stegersbachu jsou tenisové kurty, a dokonce i jezdecká stáj. Kolem městečka vede několik vyhlídkových okružních tras na procházky i aktivnější nordickou chůzi.

Do pedálů

V celém Burgenlandu je 2500 km značených cyklostezek. Oblast kolem Stegersbachu je jen mírně zvlněná, a proto se nejlépe objevuje právě na kolech. Pokud si nevezete svoje bicykly, můžete si je půjčit přímo v lázních, na recepci hotelu Allegria nabízejí i dětské modely pro cyklisty od sedmi let.

S menšími dětmi se vydejte na výlet třeba na část trasy B63 do 7 km vzdáleného Rauchwartu. Kromě sjezdu na začátku vede výhradně po rovině. Po cestě ve vesnici Bogsdorf si všimněte originální kašny s hasičem před místní požární stanicí.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Cyklostezky jsou dokonale značené a překvapivě nenáročné.

V Rauchwartu je krásné jezero, má pláž se skluzavkami, půjčovnu surfů, lodiček a šlapadel, molo uprostřed vody a minigolf. U jezera je kemp. Celý okruh B63 je dlouhý 21 km a dále pokračuje mj. přes Güssing, kde je nádherný hrad.

V Burgau si prohlédnete historickou strážní věž, součást fortifikačního systému Otomanské říše a ve Stinatzu se můžete zastavit v malém muzeu tradičních velikonočních vajec. Pro sportovnější jezdce se hodí trasa podél bývalé železné opony u nedaleké maďarské hranice.

Na oběd v županu

Přímo u vchodu do lázní sídlí turistické informace. Většina brožurek a map je pouze v němčině, jen menší část najdete v anglické, ale také v české verzi. Pokud budete hledat ubytování až na místě, pak zamiřte právě sem.

Z bohaté nabídky hotelů a penzionů všech cenových relací je strategicky nejvýhodnějším místem rodinný hotel Allegria, který je součástí komplexu lázní. Na oběd si tam zajdete v županu rovnou od bazénu a děti můžete vypustit do jedné z mnoha heren a herniček dětského světa. Je tu i malá zoo a každý večer promítá dětské kino.

Budete-li váhat mezi místními skvělými víny, ochutnejte exotický „model“ Uhudler. Tato svérázná odrůda má nezvyklé aroma lesních jahod.

Reklama

Výběr článků

Načítám