Hlavní obsah

Karlovy Vary a Vítkovu horou má propojit lanovka

Vítkovu horu u Karlových Varů by mohla v budoucnu s karlovarským parkovištěm Kouzelné městečko propojit lanovka. Turisty by vozila například do bike parku nebo na rozhlednu, která je také součástí vize pro rozvoj lokality.

Foto: Profimedia.cz

Karlovy Vary

Článek

„Dnes máme v Karlových Varech čtyři rozhledny a na Vítkově hoře by byla pátá, kde rozhledna do roku 1945 byla. Byl by to další marketingový tah — kromě toho, že prodáváme prameny, bychom mohli prodávat i rozhledny a procházky po lázeňských lesích. Což je výjimečné, to nikdo nemá,” řekl provozovatel hotelu Vítkova hora Jiří Dufek.

Lanovku by pak turisté mohli využít nejen k dopravě z Karlových Varů na Vítkovu horu, ale i naopak. Vítkova Hora totiž leží nedaleko silnice z Prahy. „Autobusy by parkovaly na Vítkově hoře a vůbec by nemusely zajíždět do lázeňského města. Snížila by se tím ekologická zátěž,” doplnil Dufek.

Problémem je kácení

Podle dřívějších plánů měla na svahu hory dokonce vzniknout sjezdovka, nynější klimatické podmínky ale spíš nasvědčují vzniku parku pro horská kola.

Foto: Profimedia.cz

Hotel Vítkova hora

Zatímco Karlovarský kraj nápad výstavby lanovky a rozhledny podporuje, primátorův náměstek Jiří Klsák upozornil, že by taková stavba mohla příliš narušit lesy na svahu hory. „S rozhlednou by neměl být žádný zásadní problém. Co se týče lanovky, část města vidí problém v tom, že by se kvůli ní s určitostí muselo kácet v oblasti velmi cenného bukového porostu,” řekl Klsák.

Vybudování lanovky by přišlo zhruba na 150 miliónů korun. Na její případnou výstavbu by byla potřeba finanční podpora kraje i samotných Karlových Varů, jednání jsou ale v úplných začátcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám