Hlavní obsah

Opravovaná hrobka Karla IV. se znovu otevře za měsíc

Restaurátoři na Pražském hradě v katedrále svatého Víta opravují královskou hrobku včetně sarkofágu českého krále a římského císaře Karla IV. Čistí všechny kamenné i betonové prvky, opravují zábradlí a vzduchotechniku, restaurují i některé sarkofágy. Úprava hrobky by měla být hotova do konce dubna, tedy před začátkem oslav 700. výročí narození Karla IV.

Foto: Petr Horník, Právo

Čištění zdi pomocí páry v královské hrobce v katedrále sv. Víta

Článek

„Probíhá tady kompletní restaurátorský zásah, který zahrnuje restaurování historického zdiva, veškerého vybavení, mříží, zábradlí, a samozřejmě samotných tumb králů, vstupních dveří a dalšího vybavení včetně náhrobníků," řekl v prostorách hrobky v podzemí svatovítské katedrály Petr Měchura, památkový specialista z odboru památkové péče prezidentské kanceláře.

„Je to poměrně komplikovaná náročná akce, která ale spočívá ve vyčištění a obnově povrchových úprav," vysvětlil odborník.

Současné úpravy jsou podle pracovníků Pražského hradu unikátní. „Nějaká drobnější údržba probíhala vždy, ale nikdy srovnatelného rozsahu," podotkl Měchura. Práce budou stát pět miliónů korun.

Hrobka českých králů byla do současné podoby upravena Kamilem Hilbertem v letech 1928 až 1933. O několik let později byla znovu předělána podle návrhů Kamila Roškota. Z období první republiky pochází také kamenné sarkofágy nebo mozaika hrobky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Restaurátoři na Pražském hradě v katedrále sv. Víta opravují hrobku českého krále a římského císaře Karla IV.

Restaurátoři například pečlivě čistí náhrobní kameny, které byly do podzemí katedrály v době první republiky přeneseny. Pokusí se také zjistit, komu patřily. V úterý začali vysávat jemný prach, který pokrývá sarkofág Karla IV. „Následujícím krokem bude odstranění ochranné voskové vrstvy, která chrání ušlechtilou patinu na tumbě a dojde k vyčištění drobných oxidačních výkvětů, které na povrchu tumby jsou," popsal další práce Měchura.

Nakonec budou obnoveny barevné i konzervační vrstvy sarkofágu. Historické zdivo podzemí chrámu památkáři čistí pomocí páry. „Je to čištění neinvazivní a velice efektivní. V podstatě bez nějakých složitých chemicko-technologických zásahů dokážeme zdivo uvést do původního stavu," řekl Měchura.

Omezení prohlídek kvůli klimatu

Otevřen byl také sarkofág Marie Amálie, dcery císařovny Marie Terezie, aby se restaurátoři mohli podívat na jeho technický stav. Ostatní sarkofágy se otevírat nebudou. „Jediný rozsáhlejší zásah bude na polychromiích rakve Rudolfa II.," dodal Měchura, podle kterého budou "ukotveny barevné fragmenty".

Podoba královské hrobky by měla být zachována tak, jak ji dokončili prvorepublikoví architekti. Pouze budou provedeny drobné úpravy, spočívající například v novém osvětlení.

Po dokončení úprav bude hrobka opět přístupná veřejnosti, ale pouze v omezeném režimu. „Provoz bude částečně omezen z důvodu klimatu, který je pro hrobku nebezpečný," řekl Měchura. Proto se do ní dostane maximálně 40 návštěvníků za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám