Hlavní obsah

Kam letos za nejlepšími plážemi ve světě i v Evropě

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráj na zemi. Takový popis je asi shodný pro všech 25 pláží, které cestovatelé pro letošek vyhodnotili na portálu Tripadvisor jako nejlepší pláže světa. Žebříček ovládly stálice v Karibiku a Brazílii, pozadu nezůstaly ani evropské pláže.

Foto: Profimedia.cz

Letošní vítězná pláž Grace Bay

Článek

„Neuvěřitelně průzračná, čistá voda hrající stovkami odstínů modré a zelené a bělostné pláže – nádhera!“ říkají cestovatelé o pláži Grace Bay na karibském ostrově Providenciales. Zatímco loni v žebříčku nej pláží světa skončila druhá, letos je jeho královnou. Pozici si vyměnila s brazilskou pláží Baia do Sancho na ostrově Fernando de Noronha. Bronzovou příčku obsadila Playa Paraiso na Kubě, dle hodnocení je prostě dokonalá.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Baia do Sancho v Brazílii

V první desítce se dále umístily Seychely s pláží Anse Lazio na ostrově Praslin, bělostná venezuelská pláž Cayo de Agua omývaná ze dvou stran Karibikem nebo také Flamenco Beach v Portoriku. Šťastnou sedmičku okupuje španělská Playa de Ses Illetes na Baleárách (evropská jednička), která je v žebříčku jedním z nováčků. Poslední tři místa v top desítce obsadily pláže Ngapali Beach v Barmě, West Bay Beach v Hondurasu a Nacpan Beach na Filipínách.

Foto: Profimedia.cz

Seychelská pláž Anse Lazio

Druhé nejlepší hodnocení získala z evropských pláží Elafonissi Beach v Řecku — loni skončila desátá, letos o čtyři místa níže. Turisty tam uchvátil klid, krásné moře a také růžový písek. Na rozdíl od loňského hodnocení zabodovalo tentokrát také Portugalsko, a to s pláží Praia da Marinha obklopenou útesy a obývanou množstvím mořských živočichů.

Kam za rájem v Evropě

Tripadvisor uveřejnil současně s nejlepšími světovými plážemi také žebříček nejlepších pláží v Evropě. Kromě výše zmíněných v něm zazářily ze španělských pláží také El Cotillo Beach & Lagoons, Playa de Bolonia, Playa de Cofete či Cala Comte a další. Z řeckých uspěly například pláže Balos Beach and Lagoon nebo St. Pauls Bay.

Foto: Profimedia.cz

Na řecké Elafonissi Beach vyniká narůžovělým pískem

V Portugalsku cestovatelé ocenili mimo jiné pláž Praia Dona Ana či Falésia Beach. V Itálii pak Cala Mariolu nebo La Pelosa Beach. Méně očekávaným tipem pak může být rozlehlá písečná pláž Jurmala Beach v Lotyšsku. Nezklame ani francouzská pláž Palombaggia Beach s jemným pískem a pozvolným vstupem do moře.

25 nejlepších pláží Evropy pro rok 2016 (podle cestovatelů)
1. Playa de Ses IlletesŠpanělsko (souostroví Baleáry)
2. Elafonissi BeachŘecko (ostrůvek Elafonissi)
3. Praia da MarinhaPortugalsko
4. El Cotillo Beach & LagoonsŠpanělsko
5. Playa de BoloniaŠpanělsko
6. Playa de CofeteŠpanělsko
7. Porto Limnionas BeachŘecko (ostrov Zakynthos)
8. Iztuzu BeachTurecko
9. Fig Tree BayKypr
10. Cala ComteŠpanělsko (Ibiza)
11. Balos Beach and LagoonŘecko
12. St. Pauls BayŘecko (Rhodos)
13. Sarakiniko BeachŘecko (Kykladské ostrovy)
14. Playa de Muro BeachŠpanělsko (ostrov Mallorca)
15. Egremni BeachŘecko (Lefkada)
16. Praia Dona AnaPortugalsko
17. Makronissos BeachKypr
18. Falésia BeachPortugalsko
19. Cala MarioluItálie
20. Kleopatra BeachTurecko
21. La Pelosa BeachItálie (ostrov Sardinie)
22. Jurmala BeachLotyšsko
23. Konnos BayKypr
24. Praia GalePortugalsko
25. Palombaggia BeachFrancie (ostrov Korsika)
Zdroj: Tripadvisor

Reklama

Výběr článků

Načítám