Hlavní obsah

Olympijský park vznikne na třech místech Ostravy

Právo, Denisa Telaříková

Masarykovo náměstí, Černá louka a loděnice na soutoku Ostravice a Lučiny. To jsou tři místa, na kterých letos v létě v centru moravskoslezské metropole vznikne Olympijský park Ostrava 2016. Ten bude v krajském městě fungovat při letních olympijských hrách, jež se konají v brazilském Riu de Janeiru. Médiím to ve středu sdělila Petra Duchková z organizačního výboru Olympijského parku Ostrava.

Foto: Profimedia.cz

Masarykovo náměstí v Ostravě

Článek

„Na Masarykově náměstí bude v době letní olympiády (tzn. od 5. do 21. srpna, pozn. redakce) probíhat denní program v době od 10 do 18 hodin. Vznikne zde víceúčelové hřiště s umělým povrchem, které lze upravit pro volejbal, házenou, florbal, hokejbal nebo futsal,“ uvedla Duchková s tím, že toto sportoviště město poskytne sportovním klubům z regionu. „Ty budou mít prostor se na něm předvést a zrealizovat si turnaje i udělat osvětu svému klubu. Sportovní program bude závislý na tom, jaké kluby se do akce zapojí,“ upozornila Duchková.

„Loděnice bude fungovat podobně jako Masarykovo náměstí. Počítáme tam s nějakými vodními sporty, plánujeme beachvolejbalové hřiště i pláž a relaxační zónu s Rio barem, vše by mělo být ve stylu Brazílie, Ria a karnevalu,“ popisovala Duchková. Podle ní je v plánu i to, že Ostravou bude v tyto dny procházet karnevalový průvod sambových tanečnic, bubeníků a různých akrobatů, který bude lidi lákat právě do olympijského parku.

Vstup na Černou louku se bude platit

Obě tyto zóny budou pro návštěvníky fungovat zdarma, na rozdíl od Černé louky. Zde chce město vybírat symbolické vstupné. Černá louka bude proto v tuto dobu oplocena a hlídána. Město zde počítá s velkoplošnou obrazovkou, kde se budou promítat přímé přenosy z Ria de Janeira. V provozu zde bude hrací koutek pro děti i zázemí pro sportovce. Večer se tam bude konat i kulturní program. Nemají chybět koncerty i autogramiády známých sportovců.

Podle náměstka primátora Martina Štěpánka bude vybudování a provoz ostravského olympijského parku celkem stát kolem 20 miliónů korun. „Deset miliónů dává město a stejnou částkou na park přispěje také kraj,“ uvedl Štěpánek.

Doplnil, že samotný olympijský park sice bude fungovat jen v době letních olympijských her, avšak celý sportovní svátek odstartuje v Moravskoslezském kraji už na jaře. „Chtěli bychom ho zahájit symbolickým zapálením olympijského ohně, ale tak trochu „po našemu“. Zapálen by třeba mohl být na Lysé hoře a odtud štafetou by putoval celým krajem. Chystáme i další akce, například příměstské tábory,“ popisoval náměstek.

Město chce touto akcí přivést své obyvatele k tomu, aby aktivně trávili svůj volný čas. Zapojit chce proto do sportovního svátku co nejvíce místních sportovních klubů, škol, ale i firem a dalších institucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám