Hlavní obsah

Heathrow Express dramaticky zlevnil ceny jízdenek v předprodeji

Novinky, jky

Ceny jízdenek na britských železnicích jsou tak vysoké, že se často vtipkuje o tom, že je levnější dopravovat se mezi vzdálenějšími městy letecky. Heathrow Express bývá s trochou nadsázky označován za nejdražší vlakový zážitek Velké Británie. Nyní se však objevuje cesta, jak tímto spojem z Heathrow na nádraží Paddington cestovat výrazně levněji.

Foto: Profimedia.cz

Heathrow Express spojuje nejznámější londýnské letiště s nádražím Paddington v centru Londýna.

Článek

Heathrow Express se konečně stává cenově dostupnou dopravou do centra Londýna. Pokud přicestujete do města s aerolinkami British Airways, vystoupíte právě na letišti Heathrow. Odtamtud vede do centra města hned několik cest. Lidé se rozhodují obvykle podle ceny, rychlosti spoje a komfortu. Ten pravděpodobně nejkomfortnější způsob nyní výrazně zlevnil.

Má to ale vadu. Jízdenku musíte zarezervovat minimálně 90 dnů před příletem. Jen tak si zajistíte, že vás jednosměrný lístek na víkendové cesty vyjde pouze na 5,5 libry (193 korun). Což je v porovnání s 20 librami (702 korun), které byste jinak za jednu cestu zaplatili, velký rozdíl.

V týdnu se ovšem zatím stále nedostanete pod sumu 12,1 libry (425 korun). A to musíte ještě navíc využít brzkého předprodeje. Určitá zvýhodnění jsou sice ještě i měsíc před koupí, ale ne tak výrazná.

Kritika za vysoké ceny

Ačkoliv nejnovější sleva nevyhovuje těm, kteří do Londýna cestují za prací a těm, kteří své lety rezervují až na poslední chvíli, části turistů pomůže. Skutečností však zůstává, že právě Heathrow Express je dlouhodobě kritizován za nesmyslně přemrštěné ceny tohoto spoje, který s lidmi z letiště na Paddington (či zpět) urazí 24 kilometrů.

Když si člověk kupoval lístek na poslední chvíli na místě, mohla ho jedna cesta vyjít až na 27 liber (948 korun). Což je více než libra za kilometr. A přiznejme si, to už je cena skoro jako za taxi.

Není tak divu, že se lidé z letiště Heathrow odebírali do centra jinými způsoby. Buď levnějším, ač o něco málo pomalejším vlakem Heathrow Connect, metrem stojícím maximálně 5,1 libry (179 korun), či autobusy, jejichž ceny začínají na šesti librách (210 korun). Teď už vyvstala, alespoň tedy pro víkendy, další rozumná alternativa...

Reklama

Výběr článků

Načítám