Hlavní obsah

Sixtinská kaple pravěku slaví výročí objevení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeskynní komplex Lascaux, objevený u vesničky Montignac na jihozápadě Francie, fascinuje svou výtvarnou galerií starou podle odhadů až 17 000 let. O působivé nástěnné malby se zasloužili pravěcí umělci, kteří jeskyni zkrášlili až dvěma tisícovkami kreseb tehdy žijících zvířat, tvorů vytvořených fantazií a dalších abstraktních obrazů. Jeskyně Lascaux byla objevena čtyřmi chlapci před 75 lety, 12. září 1940.

Foto: Profimedia.cz

Věrná kopie francouzské pravěké jeskyně nese název Lascaux II.

Článek

K celosvětově významnému objevu došlo zcela náhodou, když děti hledaly svého psa na kopci u řeky Vézere. Pohled, který se hochům po spuštění do jeskyně naskytl, jim ale vyrazil dech. Na stěnách před nimi jakoby ožila vyhynulá zvířata — divocí koně, mamuti, tuři, jeleni nebo bizoni, ale i různé obrazy vytvořené fantazií. K těm nejznámějším patří asi proslulý jednorožec z Lascaux. „Nevytvořili jsme vůbec nic," prohlásil po zhlédnutí maleb slavný Pablo Picasso.

Lascaux ani ostatní jeskyně zřejmě nikdy nebyly obývány. Tehdejší populace je pravděpodobně vnímala jako posvátná a kultovní místa, která sloužila k provádění rituálů. Celkem se v jeskyni nachází 600 maleb a 1500 rytých kreseb. Řada z nich je obrovských rozměrů, některé až pětimetrové, a jen výjimečně je možné spatřit vyobrazení lidské postavy.

Vědci doposud druhově zařadili zvířata z 600 obrazů, nad řadou motivů si ale stále lámou hlavu. Spekulace vyvolává například pták na tyči a muž s ptačí hlavou, na nějž se řítí obří býk.

V roce 2000 vyslovil profesor Michael Rappenglück z univerzity v Mnichově domněnku, že by se mohlo jednat o nejstarší mapu noční oblohy, což by poněkud měnilo pohled na "primitivní" pravěké lovce. Symboly jsou známy z řady jiných kultur a vztahují se k Zemi a k vesmíru. „Je to mapa prehistorického kosmu. Bylo to jejich nebe, plné zvířat a duchů," řekl Rappenglück.

Foto: Profimedia.cz

Zvířata jsou snad nejčastějším motivem pravěkých kreseb.

V roce 1948 byla Lascaux otevřena veřejnosti a záhy se stala vyhledávanou atrakcí. Davy lidí ale začaly unikátní malby ohrožovat, ničil je například turisty vydechovaný oxid uhličitý. Udržet jeskynní mikroklima bylo obtížné, péče je neustálá.

Vláda tedy v roce 1963, kdy památce hrozilo nenávratné poškození, sáhla k jedinému možnému řešení — jeskyni pro veřejnost uzavřela. Komplex zůstal přístupný jen pro bádání historiků a malý počet návštěvníků.

Kvůli velkému zájmu o jedinečnou památku ale francouzské úřady přistoupily k vybudování věrné kopie s názvem Lascaux II., tedy dvou nejreprezentativnějších a nejatraktivnějších částí jeskyně — Sálu býků a Axiálního výklenku. Replika byla otevřena v roce 1983, ročně si ji prohlédne asi 300 000 lidí.

Svět zná i další pravěké umění

Komplex jeskyní s malbami je spolu s dalšími prehistorickými památkami v údolí řeky Vézere součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Francie se pyšní i dalšími podobnými unikáty.

V roce 1994 byly v jeskyni Chauvet nedaleko Lyonu objeveny nástěnné malby zvířat z období před 31 000 lety. Památka je rovněž přístupná jen odborníkům, replika jeskyně byla pro návštěvníky otevřena letos.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Takto vznikala věrná replika prehistorické jeskyně ve FranciiVideo: Reuters

V roce 2005 byla objevena jeskyně Vilhonneur u města Angouleme na jihozápadě Francie, jejíž nástěnné malby jsou staré 27 000 let. Známá je i jeskyně Combe d'Arc s výzdobou starou zhruba 22 000 let.

Pravěké galerie lze najít i v dalších jeskyních po celém světě. Jednou z nejznámějších je španělská Altamira či další tamní jeskyně El Castillo.

Až 40 000 let staré malby byly objeveny na indonéském ostrově Sulawesi nebo v rumunské jeskyni Coliboaia (asi 35 000 let). Známé jsou rovněž nálezy z indické Bhimbetky, z Alžíru, Libye, Jižní Afriky, Austrálie nebo Jižní Ameriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám