Ve Funchalu, hlavním městě ostrova Madeira, byste stejně jako po celém ostrově našli několik menších tržišť s čerstvým ovocem a zeleninou. Exotické ovoce za zlomek ceny, než byste jej sehnali v České republice, je něčím, čemu budete jen těžko odolávat. Přesto to však není to hlavní lákadlo, kterému jsou lidé na trzích vystaveni.

Květinové trhy jsou něčím poměrně obvyklým. Objevíte tam zejména řezané květy nejrůznějších druhů, barev a velikostí. Vyjma toho se tam prodávají i sazenice i již různě vzrostlé rostliny. Jsou to ale právě řezané květiny, které turisté často letecky vozí do svých domovin, aby jim tam dva týdny zkrášlovaly stoly. Prodejci jsou na to připraveni a umí zabalit květy tak, aby transport zvládly, a aerolinky bývají tolerantní.

Čerstvě řezané květiny jsou na Madeiře nejen všude dostupné, ale také docela levné. Na prostřeném stole vypadají skvěle.

Čerstvě řezané květiny jsou na Madeiře nejen všude dostupné, ale také docela levné. Na prostřeném stole vypadají skvěle.

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Ostatním tržištím ve Funchalu však jednoznačně dominuje trh s názvem Mercado dos Lavradores, který je hlavním městským trhem. Výjimečná budova sdružuje prodejce ovoce, zeleniny, květin, ryb, sušených plodů, ale i turistických či upomínkových předmětů. Pokud jste právě zbystřeli při zaslechnutí slova „turistický”, zbystřili jste správně.

Dvojí ceny

Tržiště navržené architektem Edmundem Tavaresem otevřelo své brány v roce 1940 a zabírá celou jednu čtvrť. Bylo navržené jako takové miniaturní město s ulicemi, malými náměstími a plochou uprostřed, kde se mohou lidé potkávat. Toto tržiště je jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí ve městě, což předznamenává jisté komplikace.

Ovoce i zelenina jsou na trzích cenově dostupné.

Ovoce i zelenina jsou na trzích cenově dostupné. V přízemí hlavního tržiště nakupují místní.

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Tržiště Mercado dos Lavradores je fotogenické, a proto je tu také někdy více lidí, než by bylo člověku po chuti. Nicméně i vy jste jedním z turistů, a stěžovat by si tak mohli spíše místní. Jenže ti zareagovali po svém. Spodní část tržiště není nikterak fotogenická, ovoce je vyházené jen tak v bednách a nakupují zde místní. Naproti tomu v patře je vše doslova vymazlené. Ovoce vyleštěné, stánky čisté a prodejci usměvaví. Kde je vada? V cenách. Ty nahoře jsou pro turisty.

Milovníci ovoce nepřijdou na Madeiře zkrátka. Musí si však dávat pozor na to, kde ovoce kupují. Cenové rozdíly mohou být závratné.

Milovníci ovoce nepřijdou na Madeiře zkrátka. Musí si však dávat pozor na to, kde ovoce kupují. Cenové rozdíly mohou být závratné. Načančané stánky ve vrchní části tržiště jsou zle předražené.

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Ve vrchním patře je sice výběr širší a mnoho produktů ve spodním patře neobjevíte, ale rozdíl v cenách je obrovský a bez nadsázky nesmyslný. Takové kilo mučenky (český název pro ovoce maracuja) vás ve spodním patře vyjde maximálně na sto korun. V patře? Běžně i 15 euro za kilogram, tedy bezmála 400 korun. To je cena, kterou běžně stojí v ČR, ale rozhodně ne na Madeiře. Nenechte se napálit a do vrchního patra si běžte udělat pouze několik fotek, ale nakupujte v přízemí. Jako místní.

Rybí trh milovníky grilování nadchne

Přízemí totiž skýtá vyjma prodeje květin ještě jedno velké lákadlo. Rybí trh. Dost možná ten nejlepší na celé Madeiře. Čerstvější ryby než zde už můžete získat jen tak, že budete na břehu čekat na návrat rybářských lodí z moře. A s čerstvostí si pomůžete jen o několik málo hodin, než se dostanou na toto tržiště. Ceny v této části tržiště jsou férové a prodejci se vás nesnaží natáhnout. Ukážete si na rybu, a když chcete, tak vám ji i naporcují.

Prodejci nakrájí ryby přímo před vámi. Koupit je samozřejmě můžete i vcelku, ale to byste potřebovali kolikrát hodně velkou rodinu a obrovské množství přátel k tomu.

Prodejci nakrájí ryby přímo před vámi. Koupit je samozřejmě můžete i vcelku, ale to byste potřebovali kolikrát hodně velkou rodinu a obrovské množství přátel k tomu.

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Předpokládá to jediné. Že bydlíte v místě, které má k dispozici vlastní kuchyň nebo aspoň gril. Na takový obří grilovaný steak z čerstvého tuňáka nepotřebujete nic moc víc než kvalitní mořskou sůl, pár kapek olivového oleje a limetu. Pokud tedy nejste zapřisáhlí milovníci hotelů a hotelových komplexů, zvažte na Madeiře i možnost pronájmu apartmánu, abyste pak na trzích nesmutnili, že takové krásné ryby u vás doma nemáte...