Hlavní obsah

Přistání na Madeiře není pro každého, video z kokpitu ukazuje proč

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nepatříte k těm, kteří se bojí létat a trpí cestovní horečkou před každou dovolenou, jistě vás zaujme videozáznam z přistání na letišti Funchal na portugalském ostrově Madeira. Patří totiž k nejnebezpečnějším na světě. Ač to ze záběrů není místy poznat, piloti zde musí bojovat se silným protivětrem a ranvejí vtěsnanou mezi hory a oceán.

BEZ KOMENTÁŘE: Přistání na Madeiře z pohledu pilotaVideo: British Airways

 
Článek

Není to jen tak. Aby pilot mohl přistát na letišti v Madeiře (jinak také letiště Funchal), musí projít speciálním výcvikem. Aerolinky, jež chtějí do této destinace létat, potřebují povolení od portugalského Úřadu pro civilní letectví. Jedněmi z nich jsou British Airways s celkem 20 piloty vyškolenými na toto náročné přistání.

„Naší nejvyšší prioritou je vždy bezpečnost,“ říká ve videu kapitán Ally Wilcox. Přistání proto musí provázet maximální opatrnost. Letiště na Madeiře je vtěsnané mezi hory a pobřeží Atlantského oceánu. Fouká tam poměrně silný vítr, a tak přistání mohou provázet turbulence. Jak popisuje Wilcox, letadlo navíc čelí protivětru.

BEZ KOMENTÁŘE: Pilot brilantně přistál s dopravním letadlem v silném větru

Těsně před přistáním, než pilot stroj stočí k ranveji, krouží nad zálivem. Letadlo je už velmi nízko, takže si cestující užijí skutečně dobrodružný zážitek.

Extrémní rozměry

Úplně první přistávací dráha na Letišti Funchal dosahovala pouze délky 1600 metrů, nakonec se ji podařilo prodloužit na víc než 2700 metrů. EU do této přestavby investovala stovky miliónů eur.

Konec ranveje byl vybudován nad hladinou moře pomocí železobetonového mostu. Nad vodou ho drží 180 sloupů.

Madeira patří k nejnovějším destinacím, jež britské aerolinky nabízejí. Létají tam třikrát týdně z londýnského Gatwicku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám