Hlavní obsah

Ideální víkendovou destinaci pro Čechy rozděluje fotbal a spojuje víno

Novinky, Jakub Kynčl (Porto)

Paříž považujete za romantické klišé, davům v prázdninovém Římě se chcete za každou cenu vyhnout a v Barceloně už jste byli třikrát? Pokud řešíte podobný rébus a přesto byste rádi přes léto nějaké krásné evropské město navštívili, nabízí se portugalské Porto. Ač zde fotbal začne tepat v krvi místních až v půli srpna, víno z oblasti Doura tu můžete pít kdykoliv a užívat si u toho krásný výhled na malebné centrum.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Projížďka lodí po řece skrz centrum Porta vám odhalí mnoho krásných míst, která byste z pevniny fotili jen velmi složitě.

Článek

O portugalském Portu se toho před několika lety uvádělo hodně. Obvykle se psalo o opuštěných ulicích města, velké ekonomické krizi a neudržovaných parcích. Jenže tato Čechy často ještě neobjevená destinace se podruhé nadechla.

Pomohli k tomu nejen cizinci, kteří si ve městě nakoupili byty, které často pronajímají turistům, ale právě i samotní turisté, kteří se sem naučili cestovat za vínem. A ačkoliv je portské považováno za víno starších, portské bary ukazují, že tomu tak ani v nejmenším nemusí být.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Centrum Porta i se světoznámým mostem

„Náš nejprodávanější koktejl v létě je portské s tonikem a snítkou máty navrch. Používáme na něj bílé suché portské a ideálně i méně sladký tonic. Kopec ledu je samozřejmostí a máta pak koktejlu dodává čerstvé aroma.

Je to výborný způsob, jak využívat základní bílé portské, které by vás samo o sobě svou komplexností neohromilo, v podobném drinku však jeho chuť příjemně vynikne. Koktejl si objednávají mladší i starší, ale pravdou je, že nejvíc jej vypijí ti mladší,” řekl Novinkám Miguel, majitel jednoho z barů v centru Porta.

Za vínem do vinařských domů

A nejde jen o záležitost jednoho baru. Portotonic či ještě častěji Portonic dominuje co do koktejlů všem portským barům.

„Kdybychom ale porovnali, kolik lidí si dá Portonic a kolik sklenku nějakého rozlévaného portského, nedá se to porovnávat. Lidé sem jezdí za dobrým portským z celé Evropy a užívají si ho tu dosyta. Není tu tak draho a znáte to - jedna sklenka ještě nikdy nikoho nezabila. A co na tom, že obvykle nezůstane u jedné,” dodal se smíchem Miguel.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výhled na Porto z vinařství Graham's

Nejsou to však bary, kde se soustředí největší davy, které přijely do slunného Porta za vínem. Všechny významné značky portského, které využívají hroznů z údolí kolem řeky Douro, mají totiž přímo ve městě rozlehlá zázemí, kde lidé mohou nejen detailně ochutnávat produkci jednotlivých vinařských domů, ale často také bydlet.

V Praze fotbal a pivo, v Portu fotbal a víno

Možností je přímo ve městě nepřeberně. Pokud byste však chtěli několik tipů, za zmínku stojí navštívit domy vinařství Cálem, velmi autentický dům Vasconcellos, značně komerční avšak informativní Sandeman, Offly nabízející párování portského a tapas a samozřejmě velmi známý dům Graham's, který ač obrovský, nabízí k ochutnání jedna z nejlepších portských vín vůbec.

A to, že leží na kopci stranou od centra, se stává výhodou hned poté, co se svými sklenkami dosednete na terasu s úchvatným výhledem na město.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Za archivním portským jezdí do Porta mnoho turistů. Některé lahve však už dnes ochutnat nemůžete...

Ale nejen vínem živ je člověk. Ač tato věta v Portu trochu ztrácí smysl, město nabízí daleko víc než jen kvalitní vína.

Pokud se vám naskytne možnost zajít na místní fotbalovou ligu, měli byste vědět, že fanoušci Boavisty Porto a FC Porto se nemají navzájem ani trochu rádi, a tak byste to zejména v zápasové dny neměli přehánět se šálami a dresy těchto týmů, pokud nechcete zabřednout do zbytečných konverzací s ovíněnými fanoušky.

Přímé lety

Na své si v Portu mohou přijít i fandové kvalitní hudby. V Portu totiž v roce 2005 otevřeli budovu, která by byla výjimečná v jakémkoliv evropském městě. Casa da Música, za jejímž designem stojí nizozemský architekt Rem Koolhaas, je splněným snem snad každého milovníka hudby.

Tato stavba sdružuje hned několik velmi moderně ozvučených sálů a může zde probíhat několik koncertů současně. A ač místní neotřelému designu budovy dlouho nemohli přijít na jméno, teď už ji berou za svou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Budova Casa da Música

Hlavním blokem, který stál mezi návštěvami Porta a českými turisty, byla absence přímého letu.

Ty spustily koncem května ČSA a při troše hledání a včasné koupi vyjde letenka i na méně než pět tisíc korun.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Azulejo - keramické dlaždičky zdobí téměř každé místo Porta. I hlavní nádraží...

Levné ubytování a dostupné restaurace

A jak je to v Portu s cenami ubytování a restaurací? Částky za ubytování mohou českého turistu příjemně překvapit. Sehnat maličký byt v úplném centru Porta s výhledem na řeku lze bez větších potíží i za 50 euro na noc.

Pokud se usídlíte dále od centra, můžete ještě trochu ušetřit. Běžné hotely jsou samozřejmě o něco dražší.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tyto stařičké tramvaje jsou jedním ze symbolů Porta a zdobí velké množství fotek, které si turisté odvezou.

A restaurace? V místních hospůdkách se nasytíte bez potíží za 10 euro i se sklenkou portského či piva. U luxusnějších restaurací počítejte s účtem kolem 30 eur na osobu.

Rozhovor s Emilianem Di Renzem z vinařství Graham's

Jaké portské byste doporučil někomu bez zkušeností s tímto vínem?

Začal bych pěkně vychlazeným bílým portským, které je velmi jednoduché. A pokud byste se ptali, zda začít vínem Ruby či Tawny, tak jednoznačně Ruby. Z mých zkušeností vím, že k Tawny se musí lidé propít. Jakmile se k nim ale dostanou, už jen těžko se vrátí zpět.

Jakým způsobem se snažíte oslovit mladou generaci, která na portské zatím příliš neslyší?

Pomocí koktejlů. V Portugalsku je číslo jedna Portonic, ale v zahraničí zatím frčí jiné koktejly. Ale to je jednoznačně cesta k popularizaci portského mezi mladými. Navíc portská se v poslední době, aspoň tedy u nás, začínají vyrábět s výraznější kyselinkou, lehčí a čerstvější. I to napomáhá oslovení mladších.

Vaše vinařství je známé po celém světě, proč by ho ale měl člověk v Portu navštívit? Vybočujete něčím oproti konkurenci?

Nerad bych, aby to znělo namyšleně, ale naše ubytování je tím nejlepším ve městě. To ale musí člověk sám vidět. Není lehké se k nám vyškrábat, protože sídlíme na kopci. Díky tomu máme ale neskutečně krásný výhled na město a za výšlap vás tak aspoň čeká pořádná odměna. A náš vinný sklep, který jsme předělávali v sezóně 2012/2013, je tak trochu umělecké dílo.

Je nějaké víno, jaké byste u vás speciálně doporučil?

Myslím, že hodně lidí si oblíbilo naše portské Six Grapes, ale vezmeme-li to kolem a kolem, vždy je to i o vašem rozpočtu. Když na to máte, můžete si dopřát sklenku portského z roku 1952 za 50 euro, ale to není pro každého. Nicméně myslím si, že to, že se u nás rozlévá obvykle šest až osm archivních portských po sklenkách, to je něco, na co milovníci portského slyší...

A abychom nezapomněli, ač se může zdát trochu zvrácené cestovat do Porta a dát si tam pivo, zkuste najít hospodu s točeným značky Super Bock. Možná budete velmi příjemně překvapeni...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám