Hlavní obsah

Bartošovický mlýn se po letech oprav otevírá lidem

Po 17 letech oprav se návštěvníkům otevře vodní mlýn v Bartošovicích na Novojičínsku. Tak trochu utajená technická památka na břehu Odry na okraji obce pochází ze 17. století a svou nynější podobu získala ve 30. letech minulého století. Mlýn výrazně poničila povodeň v roce 1997, od té doby přišly opravy na statisíce, jak popsal majitel mlýna Vladan Mácha. Velkou měrou na opravy přispěly dotace Moravskoslezského kraje.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Památkově chráněný vodní mlýn v Bartošovicích a jeho majitel Vladan Mácha

Článek

Mlýn potřeboval opravu už před záplavami v roce 1997, kdy ho voda zaplavila do výšky 80 centimetrů. Po povodních se tak muselo rekonstruovat prakticky vše. „Ten stav byl dost zoufalý, zatékalo do střechy, podlahy byly propadlé," řekl Mácha, který mlýn získal jen rok před povodní, v roce 1996. Od počátku bylo jeho snem opravit ho tak, aby v něm lidé získali jasnou představu, jak to vypadalo, když se tam kdysi mlela mouka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vnitřek mlýna

Po požáru v roce 1929 prošel mlýn rozsáhlou rekonstrukcí a od roku 1933 fungoval jako výrazně modernizovaný. „Pořídilo se nové zařízení, na svou dobu velice moderní, a výkonný mlýn se osadil hlavně stroji od firmy Prokop a synové," řekl Mácha.

Právě šest hlavních strojů ze 30. let, vymílačku, rovinné vysévačky nebo reformu, uvidí návštěvníci v chodu. „Nejhorší bylo dát dohromady spodní transmisi, která rozvádí převod do celého patra, a horní transmisi, kde byla všechna ložiska včetně jedenáctimetrové hřídele zničená," řekl Mácha. Stroje a zařízení opravil restaurátor David Veverka a další specializované firmy. „Musí se s tím jemně, je to už všechno zkřehlé. Lidí na ty opravy ale dneska moc není," řekl Mácha.

Návštěva po dohodě

Majitel by chtěl mlýn zpřístupnit hlavně organizovaným skupinám nebo školám. „Rád bych se zaměřil na děti, aby si prohlédly, jak fungovaly staré stroje a vzaly si trošku možná i poučení do budoucna. Dneska každý chce být ekonom, právník, manažer, techniků moc není a přitom těch profesí je velká potřeba," řekl Mácha.

Pravidelné otvírací hodiny ve mlýně nebudou, ale zájemci si ho budou moci prohlédnout po domluvě s majitelem. Kontakt jim poskytne bartošovické informační centrum, nebo ho mohou najít na facebookových stánkách Bartošovický mlýn.

„Chtěl bych se zaměřit na pořádání kulturních akcí a v rámci těchto akcí, jako jsou výstavy, různé vernisáže, koncerty, by se dal zhlédnout i interiér mlýna. Chci, aby to bylo součástí kulturního dění v Bartošovicích," řekl Mácha.

Do budoucna chce připravit i projekci o historii mlýna a jeho rekonstrukci. První výstavou ve mlýně při slavnostním otevření v sobotu 16. května je autorská výstava majitele mlýna, který je fotografem. Výstava se jmenuje Postřehy a přináší průřez Máchovou tvorbou, příběhy lidí i obrázky přírody.

Reklama

Související články

Štramberský hrad je letos uzavřený

Turisté, kteří by chtěli v letošní sezóně navštívit štramberský hrad Trúba na Novojičínsku, mají zatím smůlu. Věž i Jaroňkova útulna jsou až do odvolání kvůli...

Výběr článků

Načítám