Hlavní obsah

Dolní Morava vybuduje unikátní Stezku v oblacích

V Dolní Moravě na Orlickoústecku vznikne nová turistická atrakce. Téměř 50 metrů vysoká dřevěná vyhlídka nese název Stezka v oblacích a stavět se začne po Velikonocích. První návštěvníky by měla přivítat v druhé polovině léta, uvedl obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán.

Foto: Společnost Sněžník, ČTK

Od vrcholku stezky dolů povede průhledný tobogán.

Článek

„Stavba je unikátní. Je to spleť různě se prolínajících a vinoucích se cest s vyhlídkou. Od vrcholku věže až po jeho patu povede průhledný tobogán," řekl Palán. Podle něj jde v Česku o ojedinělý projekt, který pomůže podpořit turistický ruch nejen v Dolní Moravě, ale v celé oblasti.

Foto: Společnost Sněžník, ČTK

Dřevěný model Stezky v oblacích

Dřevěnou stavbu navrhl architekt Zdeněk Fránek. Investora přijde na 100 miliónů korun. „Nejde o stezku v korunách stromů, která je pravidelná a zcela jinak pojatá staticky. Jde o přírodní strukturu, je to abstraktivní plastika, jako když lítá můra, nahodilá stavba, která má samozřejmě svůj skrytý řád," řekl architekt Fránek.

„Nepůjde se jen jednou cestou nahoru nebo dolů. Na vrchol věže se stoupá po cestách v několika úrovních, které se různě proplétají a míjejí," uvedl Palán. Architekt o stavbě hovoří jako o adrenalinovém zážitku s naučnou stezkou a pěknou vyhlídkou po okolní přírodě. Návštěvníci nemusejí jít jen po vyznačených cestách, ale z jednoho patra do druhého mohou přelézt po prolézačce.

Vyhlídka bude z modřínového dřeva. „Modřín je na tuto stavbu vhodný, z dřevin, které jsou u nás k mání, vydrží nejvíc," uvedl Fránek. Zhruba po Velikonocích začne stavební konsorcium zakládat piloty. Stavbu by ke kolaudaci mělo předat na konci července, dodal Palán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám