Hlavní obsah

Největší karneval světa se letos prodlouží

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestré masky, odvážně odhalené kostýmy na snědých tělech tanečnic, hlasitá hudba, davy v ulicích... Největší a nejznámější karneval světa v brazilském městě Rio de Janeiro je několikadenním večírkem. Jeho začátek letos vyšel na pátek třináctého.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přípravy na karneval v Rio de Janeiru vrcholíVideo: Reuters

 
Článek

Král Momo opět převezme klíče od města od starosty Eduarda Paese, jak velí tradice. Tentokrát bude karneval v Riu propojen s další významnou událostí.

Město slaví 450 let od svého založení, a tak budou po pětidenním karnevalovém blázinci, které vyvrcholí jako vždy soutěží škol samby na Sambadromu, následovat oslavy až do 2. března. Výročí dvanáctimiliónová brazilská metropole uctí například 450 metrů dlouhým dortem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rio de Janeiro opět žije slavným karnevalemVideo: Reuters

Rio de Janeiro založili roku 1565 portugalští kolonizátoři. Festival pak obyvatelé města začali pořádat v roce 1723. Dnes se těší obrovskému zájmu zdaleka nejen ze strany místních. Brazilské ministerstvo turistiky předpokládá, že do Ria přicestuje okolo 900 000 návštěvníků. Počítá s příjmy ve výši asi 500 miliónů dolarů (zhruba 12,2 miliardy korun).

Brazílii sužuje už několik týdnů extrémní sucho. Promítne se to i do karnevalu. Některé alegorické vozy budou tentokrát ochuzené o vodní prvky. V Riu zatím není situace natolik tíživá jako v jiných částech země.

Reklama

Výběr článků

Načítám