Hlavní obsah

Česká Lípa spojí prohlídky hradu a centra města

Na spojené prohlídky vodního hradu Lipý, muzea textilního tisku i historického centra města bude od března lákat turisty Česká Lípa. Cílem je rozšířit nabídku pro návštěvníky města i mimo turistickou sezónu. Hovořila o tom Jiřina Kučerová, ředitelka městské příspěvkové organizace Lipý, jež provozuje hrad i sousedící centrum textilního tisku.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí T.G. Masaryka v České Lípě

Článek

Komentovaná procházka městem by měla trvat 120 až 150 minut. Její součástí bude i zkrácená prohlídka vnitřních prostor hradu a centra tisku. Podle Kučerové jde o pilotní fázi, kdy je třeba vyzkoušet, o co budou mít lidé zájem.

„Uvidíme, co od toho očekávají," konstatovala Kučerová. V plánech je podle ní zapojit do prohlídek i další památné objekty ve městě. „Mohli by navštívit třeba nějaký běžně nepřístupný kostel," uvedla.

Mimosezónní procházky chce městská organizace nabízet od října do konce března. V pilotní fázi projektu bude nutné si prohlídku zamluvit dopředu telefonicky, e-mailem nebo osobně v centru tisku či na hradě. „Je to pro skupiny do maximálně 15 lidí," dodala Kučerová.

Návštěvníků chodí více

Komentované procházky budou nabízet i školám. Ředitelka chce využít rostoucího zájmu o hrad i muzeum tisku. „Každoročně máme tak o 10 procent návštěvníků více. Loni jsme jich měli zhruba 7500 platících," dodala.

Vodní hrad Lipý, který je jednou z nejcennějších památek města, byl založen rodem Ronovců na slepém rameni Ploučnice ve 13. století. Za staletí své existence prošel několika přestavbami. V 19. století v něm vznikla také rafinerie cukru, později spíše chátral. Jeho obnova začala po roce 1992.

Foto: Profimedia.cz

Gotický hrad Lipý

Veřejnosti je hrad přístupný teprve od roku 2003. Konají se v něm kulturní a společenské akce, včetně svateb. Sezónu tradičně zahájí 1. dubna. První velkou akcí budou na velikonoční svátky pašijové hry, na které každoročně přicházejí stovky návštěvníků.

Centrum textilního tisku, kde si lidé sami mohou vyzkoušet několik druhů starých tisků, vzniklo rekonstrukcí staré hospodářské budovy v sousedství hradu za zhruba 15 miliónů korun. Centrum slavnostně otevřelo 16. února 2011 a v tento den každoročně zahajuje sezónu den otevřených dveří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám