Hlavní obsah

U Jílového se má turistům otevřít nová štola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V okolí Jílového u Prahy bude turistům zpřístupněna další štola, v níž se kdysi těžila zlatá ruda. Občanské sdružení Montanika chce vyčistit a spolu s regionálním muzeem otevřít novou štolu Václav, prvních 200 metrů si budou moci zájemci projít už v březnu, sdělila mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová.

Foto: archiv Regionálního muzea Jílové u Prahy

V Jílovém u Prahy mohou turisté nahlédnout do historických štol.

Článek

První úvahy o otevření některých z mnoha opuštěných dolů u Jílového se objevily kolem roku 1995 a konkrétní podoby nabyly v roce 1997. V současnosti jílovské muzeum nabízí prohlídky ve štole svatého Josefa, svatého Antonína Paduánského a ve štole Halíře.

Štolu svatého Josefa smějí výletníci navštívit od dubna do října o víkendech a svátcích mezi 10.00 a 17.00, během letních prázdnin se provoz prodlužuje také o všední dny (kromě pondělí) v čase mezi 13.00 a 17.00. Otevírací doba štoly svatého Antonína Paduánského je stejná.

Sdružení Montanika se věnuje záchraně památek po hornické činnosti a postupně zpřístupňuje vybraná důlní díla v okolí Jílového. Do rekonstrukce štoly Václav zatím z vlastních zdrojů investovalo 350 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám