Hlavní obsah

Moto cestou necestou: Radost z levného benzínu zmizela rychle, už při zaplacení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým Moto cestou necestou už konečně projel Bolívií. Po všech drobných či větších problémech začalo konečně vše šlapat a skupina dobrodruhů tak konečně mohla opustit kvalitní silniční povrch a dostat se do divoké přírody. Koupání v lagunách, rychlé změny počasí a poletující sníh ve vyšších oblastech - různorodost Bolívie pohltila české motorkáře se vším všudy.

Další zážitky party Moto cestou necestouVideo: Moto cestou necestou

 
Článek

„Putujeme cestou necestou okolo Laguny Verde k Laguně Grande de Chalviri, kde nás potěšila horká koupel v Agua Calientes. Část výpravy si postavila stany, část vzala za vděk matrací v ubytovně pro cestovatele. Setkáváme se s Američany, Francouzi, ale i jedním Čechem, který se připojil k organizované výpravě, která Altiplano přejíždí v terénních vozech,” popsal Novinkám první kontakt skupiny s Bolívií účastník výpravy Tomáš Matějovský.

Foto: Moto Cestou necestou

Sjezd ze silnice

Horkou večerní i ranní koupel velmi rychle vystřídalo prudké ochlazení, kterému tým na motorkách vyrazil vstříc do výšin. Už odpoledne se tak na svých strojích proháněli všichni účastníci cesty ve výšce 4000 metrů nad mořem v pohoří Kordiller a okolo nich poletovaly sněhové vločky. A není se co divit. Změny počasí jsou v této oblasti dost běžné i v tuto dobu – místním létě.

Vybitá technika

„Dorazili jsme. Laguna Colorada! Tady konečně obdivujeme hru barev na jezeře a teprve tady vidíme 'mucho mucho flamencos', tedy obří zástupy plameňáků. Je tu poměrně dost chladno. Výkyvy denních a večerních, natož nočních teplot jsou veliké, a tak všichni vítáme posledních sedm postelí v jedné místnosti a možnost, že si můžeme uvařit jídlo v závětří,” uvedl Matějovský.

Foto: Moto Cestou necestou

Cesta k Laguně Colorada

Jeden drobný problém však přece jen české motorkáře trápí. Nedostatek proudu. Techniky mají s sebou totiž opravdu hodně a nabíjení fototechniky a videotechniky může probíhat povětšinou maximálně tak v zaparkovaném autě, kde také filmový štáb tráví většinu času.

Drahý benzín pro turisty

„I ve směru Salar de Uyuni nás opět překvapilo počasí, a hlavně velká průtrž mračen a následný nekonečný déšť na mazlavých blátivých bolivijských cestách, kdy mají problémy auta, kamióny i motorky. Bylo to v den, kdy tento dlouhotrvající liják donutil pořadatele Rallye Dakar zrušit etapu. Ve tmě a po mnoha pádech na blátíčku dorážíme do města San Cristóbal, kde jsme po hodině hledání sehnali v rozbahněných a zaplavených ulicích podnik, kde jsme se mohli najíst, sehnali jsme postel, a dokonce měli přístup ke sprše. Na příděl a za peníze,” s úsměvem popsal Matějovský.

Foto: Moto cestou necestou

Doplňování benzínu

Peníze ale mizí i u benzínové pumpy. První od chilsko-bolivijské hranice. Ač měl tým nějaké zásoby benzínu na střeše doprovodného vozu, tankovat se muselo. Co ale naše krajany překvapilo, to je skutečnost, že turisté v Bolívíi neplatí cenu uvedenou na stojanu, ale zhruba o půlku vyšší. Místní mají totiž pohonné hmoty od státu zadotované.

Konečně – Salar de Uyuni

Ve středu se cesta po Chile a Bolívii překlopila do druhé půle a tým mohl oslavit, že se dostal do vyhlášeného hřbitova lokomotiv dříve než zástupy turistů, které sem pravidelně směřují. Teprve poté nastal čas vyrazit přímo na největší solnou pláň na světě – Salar de Uyuni.

Foto: Moto Cestou necestou

Salar de Uyuni

Místní sice tým varovali, že po lijácích musí být na jezeře opatrní a neměli by tam bivakovat, avšak varování se minula účinkem.

Foto: Moto Cestou necestou

Salar de Uyuni, bivak a západ slunce

„Po dohodě a vyhodnocení ambicí jednotlivých účastníků tripu část výpravy vyrazila na jezero bivakovat, druhá do Potosí a pokusila se předem v tomto rušném velkoměstě sehnat ubytování, kam by se vešla celá skupina s motorkami i autem. Zážitek z jízdy na solné pláni, občas lehce pokryté vodou, a z následného bivaku pod nočním hvězdným nebem, kterému předcházel famózní západ slunce, byl nepopsatelný. Nezbývá než se těšit, co nám přinesou další dny naší letošní výpravy,” dodal Matějovský.

Na cestách už poněkolikáté

Projekt Moto cestou necestou založil v roce 2009 producent Egon Kulhánek, přičemž v následujícím roce vyjeli na první cestu po světě Václav Noid Bárta, Lou Fanánek Hagen a Martin Zounar. Jejich motocykly tehdy směřovaly do Maroka. Cesta byla dokumentována, a poté také odvysílána na kanálu Prima COOL.

Od roku 2010 se podobná cesta konala ještě dvakrát. V roce 2012 vyrazili na dobrodružnou cestu celebrit na motorkách Filip Blažek, Pavel Liška a Egon Kulhánek. Tehdy objevovali Turecko. V roce 2013 pak projeli Kavkaz Pavel Liška, Jan Révai a Egon Kulhánek. Při nejnovější cestě objevují Liška, Révai a Kulhánek Jižní Ameriku a rozhodně si nedopřávají žádného luxusu.

Letošními mediálními partnery projektu jsou deník Právo a zpravodajský server Novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám