Hlavní obsah

Betlémy v třešťských domácnostech objevují také cizinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlémy v domácnostech v Třešti na Jihlavsku zatím navštívilo kolem 2000 lidí. Takzvaná Betlémská cesta se ve 12 třešťských rodinách otevřela 26. prosince. Lidé si ji mohou přijít prohlédnout až do 2. února. Od prvního lednového úterka v betlémech přibyli tři bibličtí králové s průvodem.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nejen děti betlémy fascinují také po Vánocích.

Článek

„U některých betlémů mohou tvořit královský průvod až dvě desítky figurek osob i zvířat," řekl Evžen Hamták z pořádajícího Spolku přátel betlémů. V průvodu se objevují například koně, velbloudi nebo sloni. Figurka Ježíška se navíc přemístila z jesliček na klín k Marii. Kromě betlémů v třešťských rodinách je součástí Betlémské cesty například také betlém v pražské Jindřišské věži. „Tam jsme královský průvod instalovali hned od začátku," dodal Hamták.

Mezi návštěvníky podle něj převažují tuzemští zájemci, ale objevuje se i dost cizinců. „O minulém víkendu jsme provázeli tři autobusy turistů z Rakouska, kteří jezdí v posledních letech pravidelně. S Betlémskou cestou je hromada práce a starostí. Jsme proto rádi, když to má nějakou odezvu," řekl Hamták.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Evžen Hamták ze Spolku přátel betlémů s jednou z návštěvnic

Po Vánocích je návštěvnost domácích betlémů v Třešti o něco menší, ale podle betlémářů se zdá, že jezdí víc opravdových zájemců. „Jsou to většinou fajnšmekři, kteří se betlémem kochají, mají na to i větší klid. Když přijede autobus, je tlačenice a lidé si to moc neužijí," dodal Hamták. Někteří z návštěvníků si prý přímo u betlémářů předem telefonicky objednávají figurky do svých betlémů.

V třešťských rodinách se dodržuje tradice stavění betlémů přes 200 let. Takzvaná Betlémská cesta existovala už za Rakouska, ale počet rodin, kam se mohli zájemci přijít podívat, býval podstatně vyšší. Plánek města se seznamem rodin umožňujících prohlídku betlémů najdou zájemci zde.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Betlém rodiny Hantákových s díly a figurkami vyrobenými mezi roky 1840 až 1928

Betlémářská tradice podle vedoucího spolku Pavla Brychty z Třeště nezmizí. Spolek přátel betlémů má kolem 70 členů a jsou mezi nimi i mladí lidé. Do budoucna se však může dále snížit počet domácností, které budou ochotné být více než měsíc k dispozici turistům a umožnit jim přístup ke svým betlémům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám