Hlavní obsah

Opavu křižuje unikátní výstavní trolejbus

Právo, Denisa Telaříková

Jako pojízdná fotografická galerie funguje od konce listopadu v Opavě jeden z nových trolejbusů města. Cestující si v něm až do ledna mohou například při své jízdě do zaměstnání prohlédnout fotografickou výstavu nazvanou Skryté osudy od Zdeňka Stuchlíka, který je děkanem Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity Opava.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Do nového opavského trolejbusu byla nainstalována fotografická výstava Skryté osudy děkana Slezské univerzity Zdeňka Stuchlíka.

Článek

„Chceme touto unikátní akcí, která nemá v této formě v naší republice obdoby, zpřístupnit umění široké veřejnosti. Umění tak přichází za lidmi, nikoliv lidé za uměním,“ vysvětlil důvody vzniku výstavního opavského trolejbusu ředitel Dopravního podniku Opava Radek Filipczyk. Dodal, že se jedná o nový začátek spolupráce mezi jejich dopravním podnikem a Slezskou univerzitou.

„Vůz dopravní podnik poskytl univerzitě zcela bezplatně. Instalace fotografií byla v režii vysoké školy,“ doplnil mluvčí opavského dopravního podniku Jaromír Šimánek. Podle děkana Slezské univerzity Zdeňka Stuchlíka je škola s navrženou spoluprací spokojena.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Výstavu Skryté osudy v opavském trolejbuse zahájil na konci listopadu i její autor, děkan Slezské univerzity Zdeněk Stuchlík.

„S velkou radostí jsme této nabídky na zprostředkování cesty umění za lidmi využili. Této skutečnosti jsem přizpůsobil i výběr fotografií, který je z hlediska mých současných aktivit nestandardní. Výstava představuje záběry ze života lidí, jak jsem je zachytil na svých cestách světem,“ uvedl Stuchlík.

Cestující taky nyní v tomto opavském trolejbusu mohou zhlédnout téměř 20 jeho snímků umístěných v panelech v obou horních částech po celé délce vozu. Největší fotografie pak je vystavena tak, aby byla vidět i zvenčí a zároveň zvala zájemce k cestě tímto trolejbusem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám