Hlavní obsah

V horské chatce s výhledem k nezaplacení bydlí turisté zdarma

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá chatička ve tvaru stanu nenápadně vykukuje ze skalnatého hřebenu Foronon Buinz v Julských Alpách. Na ty, kteří se sem vyšplhají, čeká nocleh v příjemném zázemí a bez placení. Navíc s úchvatným výhledem.

Foto: Profimedia.cz

Chatka skoro na konci světa

Článek

Už přibližně dva roky mohou horalové bezplatně složit hlavu v chatičce vystavěné ve výšce 2531 metrů nad mořem. Vede k ní alpská stezka Ceria-Merlone. V malém domečku s šedivou střechou, která dokonale splývá s okolním kamením, nacházejí turisté ničím nerušené ticho a klid.

Foto: Profimedia.cz

Veškerý vnitřní prostor miniaturního stavení je prakticky využitý.

Domek, do jehož funkčního interiéru se vejde až devět nocležníků, navrhl architekt Giovanni Pesamosca. Celý projekt vznikl za účelem připomenout horolezce a horského průvodce Lucu Vuericha, který v roce 2010 zahynul v důsledku zranění, jež si způsobil na jedné z expedic.

Foto: Profimedia.cz

Probuzení s výhledem, jako je tento, by jistě pobyt v luxusním hotelovém pokoji nenahradil.

Na stavbě chatky se podílel dvanáctičlenný tým, v němž nechyběli ani členové Lucovy rodiny. Stavební materiál, dřevo a ocel, na místo dopravil vrtulník.

Reklama

Související témata:

Související články

Jezero tak čisté, že jeho vodu můžete pít

Tyrolské horské jezero Hintersteiner See je v letních vedrech zárukou osvěžení. Teplota zdejší průzračné vody zpravidla nepřesahuje 23 stupňů Celsia. Výhodou...

Výběr článků

Načítám