Hlavní obsah

Petrovka v Krkonoších bude, památkáři ustoupili

Právo, Vladislav Prouza

Památkáři po letech sveřepé neústupnosti upustili od podmínky postavit na místo vyhořelé (1. srpna 2011), dvě stě let staré Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš věrnou repliku. Podnikatel Vladimír Kovář, který fakticky ovládá firmu Snowy Chalet, spravující nynější rumiště, opět zvítězil.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vyhořelá Petrova bouda

Článek

Stavba výrazně zmenšeného objektu, jednoho z původních tří, dostala šanci vyrůst v duchu Kovářových představ. Namísto boudy s dnes neuživitelnými 220 lůžky vyroste v nadmořské výšce 1288 metrů ekonomicky únosný objekt pro zhruba 50  ubytovaných hostů. Památkáři hlavně z principiálních důvodů dlouho nechtěli o podobném záměru ani slyšet.

„Žádná jiná krkonošská bouda nebyla natolik originální. Chceme vytvořit i precedens, aby si majitelé kulturních památek nemysleli, že s nimi mohou nakládat, jak se jim zlíbí,“ tvrdil donedávna ředitel Územního pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Josefově Jiří Balský. Nicméně nyní se situace mění.

„Po poradě se členy památkové rady, což jsou lidé nezatížení každodenní památkářkou praxí a vidí věci jinak, jsme změnili názor. Posunuli jsme se v této věci dál, ačkoliv z hlediska památkové péče nejde o ideál. Chceme být trochu realisté. Studii společnosti Snowy Chalet jsme se proto rozhodli do jisté míry akceptovat,“ sdělil Balský, který v nenadálém obratu nevidí nebezpečí precedentu pro podobné vlastníky památkově chráněných objektů.

„Toto riziko existuje, není však v tomto případě natolik velké, jak by se mohlo zdát. Nevzdáváme památkovou ochranu, pouze hledáme jinou cestu. Návrh provozovatelů Petrovky nadále korigujeme ku prospěchu NPÚ i Krkonoš,“ tvrdí Balský.

Foto: Profimedia.cz

Krkonošská Petrovka na histrickém snímku

Petrovka dva roky před zničujícím požárem zela prázdnotou. Bouda, kam mohl kvůli sporému zabezpečení proniknout kdokoliv, nezadržitelně chátrala. Vyšetřovatelé požáru Petrovky, představující pro majitele břemeno, sice potvrdili žhářství, pachatele se však policii vypátrat nepodařilo a případ odložila.

Otázka, kdo stojí za požárem kulturní památky, a postoj provozovatele k její údržbě utvrdily památkáře – na rozdíl od vstřícnosti města Špindlerův Mlýn a Správy Krkonošského národního parku – v nekompromisním postoji vůči předloženým návrhům. Stavba nové Petrovky se samoobslužným provozem, plánovaná na příští rok, vyjde na zhruba 100 miliónů korun.

„Stavět bychom mohli začít takřka okamžitě. Vše je připraveno včetně nezbytných financí,“ prohlásil před časem Luděk Veselý ze společnosti DD System cz, tvořící součást Kovářova investičního holdingu. Petrovka, jejíž původní podoba zůstane navěky pouze na starých fotografiích a pohlednicích, patřila spolu s Martinovkou k nejvýše položeným rekreačním objektům Krkonoš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám