Hlavní obsah

Francie zpřístupní veřejnosti významnou památku

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi největší vodní rezervoár světa, dnes důležitá zásobárna pitné vody pro Paříž a také historická budova. Tím vším je nádrž Montsouris ležící na jihu francouzské metropole blízko stejnojmenného parku. Zájemci z řad veřejnosti se už brzy na místo budou moci po letech znovu přijít podívat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paříž otevře veřejnosti historický vodní rezervoár Video: Reuters

 
Článek

Po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku, který šokoval svět 11. září 2001, Paříž zakázala z bezpečnostních důvodů veřejnosti přístup do nádrže Montsouris. Bylo zbytečné ohrožovat tak citlivý zdroj, jakým je pitná voda pro statisíce lidí.

Nicméně 140 let stará stavba je důležitou historickou památkou, a tak někteří opakovaně žádali o možnost návštěvy tohoto místa. Jejich přání bylo po přijetí určitých bezpečnostních opatření vyslyšeno. Návštěvníci se však budou muset pohybovat v dostatečné vzdálenosti od vody.

Do prostoru nádrže, kde klenutý strop podpírá až 1800 sloupů, se vejde zhruba 200 tisíc metrů krychlových vody. Návštěvníci sem po letech poprvé budou moci vstoupit k příležitosti Dnů evropského dědictví, tedy o víkendu 20. a 21. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám