Hlavní obsah

Vstupné na hrady roste, lidi to ale neodradí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět set korun za rodinné vstupné, k tomu nějaká ta zmrzlina, případně návštěva vystoupení kejklířů. Rázem je rodina o tisíc korun lehčí během pár hodin. Přesto zájem lidí o prohlídku hradů a zámků nepolevuje.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Český Krumlov.

Článek

„Na 18 objektech, které máme ve správě, se vstupné letos zvýšilo jen na třech hradech. Navýšili jsme o 10 korun vstupné pro dospělé na hradech Trosky, Bezděz a Litice. Dětské vstupné zůstalo stejné,“ říká Lucie Bidlasová, mluvčí Územní památkové správy na Sychrově, která pečuje o památky v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Podle jejích slov návštěvníci zámků zaplatí nejčastěji kolem 100 korun. Nejdražší vstupné je 150 korun na Sychrově, rodina zaplatí čtyři sta korun. Lidé mají v ceně kromě prohlídkového okruhu i vstup do areálu za dalšími expozicemi.

Vstupné na hrad Bezděz přijde dospělého na 70 korun. Studenti zaplatí 40 korun a rodinné vstupné pro dva dospělé a tři děti do 15 let stojí 180 korun. Podle kastelána hradu Jana Juričky mírné zvýšení plného vstupného návštěvníky neodradilo.

„Stále jsme levnější než krabička cigaret,“ poznamenal. Podle něj se nesnaží ani přilákat na mnohdy lacině vyhlížející vystoupení kejklířů a bílých paní. „Na hradě vystupují jen šermířské skupiny,“ tvrdí.

Platí se dokonce i za vstup do areálu

Na raketový nárůst provozních nákladů během hlavní turistické sezóny našli elegantní řešení na zámku v Telči na Vysočině: vloni se tu začalo vybírat už za samotný vstup do objektu. „Spotřeba toaletního papíru i vody klesla po zavedení vstupného do objektu na polovičku,“ řekl kastelán zámku Bohumil Norek, že toalety zdarma na zámeckém nádvoří sloužily návštěvníkům Telče jako veřejné záchodky.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Telč

Od letošního června do konce září tak každý příchozí ve vstupní bráně do zámku zaplatí 10 korun, za něž si může prohlédnout zahradu a obě nádvoří a samozřejmě použít i toalety. Pokud si zakoupí vstupenku na prohlídku některé ze zámeckých tras, tyto peníze se mu vrátí. Rodinné vstupné (dva dospělí a 2–3 děti od šesti do patnácti let) vyjde na 460 korun.

Dovolené doma

Zvýšení vstupného v řádu desetikorun nijak negativně nepoznamenalo zájem o hrady a zámky v Pardubickém kraji. Naopak, návštěvnost letos roste. Například hrad Kunětická hora má letos základní vstupné 70 korun a rodinné 190 korun, přesto se návštěvnost zvýšila z necelých deseti tisíc skoro na 13 tisíc v prvním pololetí letošního roku. Podstatně vyšší návštěvnost má i zámek Litomyšl, přestože základní vstupné je 120 a rodinné 310 korun. Návštěvnost poskočila z 8895 na 14 124 turistů. Kastelánka Zdeňka Kalová to kromě počasí, které přálo zájmu o památky, přičítá také tomu, že mnoho lidí volí spíše tuzemskou dovolenou.

Sázka na jednorázové akce se vyplácí hradu Svojanov. O uplynulém víkendu tady byly návštěvníkům k dispozici vědmy, věštkyně a kartářky. Svojanov zaznamenal letos nárůst návštěvnosti o více než třetinu. Z necelých 14 tisíc na více než 19 tisíc lidí.

„Přálo nám počasí, hrad měl také velkou reklamní kampaň. Památka po dokončené rekonstrukci navíc nabízí třeba barokní sochy svatých z morového sloupu v Poličce, na nichž pracují restaurátoři,“ vysvětlil kastelán Miloš Dempír.

Na jihu nezdražili

Jihočeské hrady a zámky před letošní sezónou nezdražovaly a jejich návštěvnost se proti loňsku zvyšuje. Na státním hradu a zámku Český Krumlov stojí I. prohlídková trasa při plném vstupném 150 korun, II. prohlídková trasa 130 a zámecké divadlo 200 korun, rodina zaplatí od 360 do 490 korun. Na hradu a zámku Hluboká nad Vltavou je nejdražší reprezentační trasa za 150 Kč, rodinu vyjde na 360 korun.

„Návštěvnost na Hluboké i v Českém Krumlově proti loňsku stoupla, což platí i o mnohých dalších jihočeských památkách ve správě NPÚ,“ sdělila Právu Jitka Skořepová z Územní památkové správy v Českých Budějovicích Národního památkového ústavu.

Zámky na jihu Moravy lákají na prohlídky za vstupné stejné jako vloni. Vranov nabízí hlavní trasu za 130 korun, kapli za třicet, zahradu za osmdesát korun a chystané výstavy pak za padesátikorunu. Valtice nabízí Knížecí okruh za stokorunu, Císařský za 150 korun, případně lze prohlídku kombinovat i s návštěvou zámeckého sklepa a degustací vína za ceny od 150 do 419 korun. Milotice je možné poznat za sto korun, za dalších 220 korun mají návštěvníci možnost na třicet minut prožít pocit majitelů panství v dobových kostýmech, rodinné vstupné přijde na 280 korun.

Lednice nabídce kraluje se čtyřmi návštěvnickými okruhy. Tři v jednotlivých podlažích zámku jsou za stejnou cenu 150 korun, návštěva umělé jeskyně (grotty) se strašidly je za padesát korun a skleník za šedesát.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Rodinná vstupenka do reprezentačních sálů a soukromých apartmánů vyjde pokaždé na 400 Kč, za oba okruhy je to 680 korun. Přístupný je i minaret a nedaleký Janohrad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám