Hlavní obsah

Kino na konci světa postupně obrušuje písek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na své první promítání čeká už léta biograf pod širým nebem na jižním okraji egyptského Sinajského poloostrova vedle pouštního horského hřebene. Desítky oprýskaných sedadel dál ničí počasí.

Foto: Kaupo Kikkas, Profimedia.cz

Do pouštního biografu diváci nikdy nezavítali.

Článek

Opěry pro promítací plátno jsou rozbité a budova, kde byl schovaný generátor i projektor, se pomalu rozpadá. Toto 14 let staré a beznadějně opuštěné kino se vydal prozkoumat estonský fotograf Kaupo Kikkas, když se při cestách po Egyptě o jeho existenci dozvěděl.

„Říkají mu tady Kino na konci světa," prohlásil. „Když jsem tam byl, měl jsem neuvěřitelně silný pocit samoty, a to ve víc než jednom ohledu," citoval jej zpravodajský server news.com.au.

Foto: Kaupo Kikkas, Profimedia.cz

Více než 100 sedadel postupně obrušuje písek.

Říká se, že kino v roce 2000 postavil neznámý Francouz, který materiál a vybavení nakoupil v Káhiře. Vybral pro něj místo vzdálené asi 20 kilometrů od nejbližšího města — Šarm aš-Šajchu. „Nakoupil originální staré sedačky a promítací zařízení, než se vrátil na Sinaj, aby postavil své pouštní kino," řekl Kaupo.

Foto: Kaupo Kikkas, Profimedia.cz

Kino uprostřed ničeho

„Ale v den premiéry se všechno začalo kazit. Místní úřady z existence kina ani z Francouzova entuziasmu nijak nadšené nebyly. Někdo sabotoval generátor, než se vůbec začalo promítat, a kino bylo uzavřeno," dopověděl Kaupo. Zda se kino někdy dočká své premiéry, je ve hvězdách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám