Hlavní obsah

Pohled na New York zpoza řídítek jízdního kola

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiče na městských silnicích lidé na kolech často doslova deptají. Cyklisté se ale svého koníčku nevzdávají. Mají totiž možnost na okolí pohlížet trochu jinou optikou. Někde jsou rychlejší, jinde pomalejší než automobily, jejich pohyb je méně omezený, přesto má svá pravidla. Cyklistiku pěstují i taková velkoměsta, jakým je americký New York. Jak vypadají jeho ulice zpoza řídítek?

Foto: Tim Sklyarov, Profimedia.cz

I v centru New Yorku najdete síť cyklostezek.

Článek

Když si člověk představí slova doprava a New York v jedné větě, pravděpodobně se mu před očima objeví obrázek nekonečných kolon žlutých taxíků a netrpělivé troubení. Jen málokdo si představí kolo. Příznivcem tohoto dopravního prostředku je například Tim Sklyarov, který při jízdě nafotil sérii snímků, jež ukazují méně známou tvář New Yorku.

Právě bicykl si vypůjčuje i řada turistů, aby se po Velkém jablku mohli projet nezávisle na městské dopravě a aby si město prohlédli podstatně rychleji než pěšky. Sem tam se ostřílenější cyklisté motají mezi auty, jinak se ale lze držet desítek kilometrů vyznačených pruhů a stezek.

Foto: Tim Sklyarov, Profimedia.cz

Kousek newyorské přírody v podobě parků poskytuje cyklistům skvělé odreagování od shonu.

Na kole je možné vyrazit do nitra Central Parku nebo třeba na cyklostezku Hudson River Greenway, která (jak sám název napovídá) vede také podél zeleně. Příjemnou projížďkou může být i trasa po East River Bikeway nebo Highbridge Parku.

Foto: Tim Sklyarov, Profimedia.cz

Do víru automobilového provozu si mnoho turistů nejspíš netroufne, místní jsou ale drzejší.

Podporou cyklistiky se New York snaží kromě jiného trochu zlepšit úroveň životního prostředí. Mnoho lidí už vyměnilo při každodenních cestách do práce metro, autobusy i taxíky za jízdní kolo a helmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám